Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

– Vi vill bygga broar mellan ungdomarna och samhället, säger Dalila Moghrabi. Som det är nu är många av killarna i Gottsunda rädda för myndigheter, litar inte på dem och vågar eller kan inte ta itu med livet. 

Det är början av mars och vinter håller på att bli vår. Vi hör fortfarande om bilbränder och inbrott i Uppsalastadsdelen Gottsunda, men det negativa som händer nu är mer undantag än regel. Ibland blir killarna i området provocerade av rubriker i tidningar eller av polisers uttalanden och reagerar på ett felaktigt sätt, men tittar man på utvecklingen i stort har det blivit lugnare i området. Dalila vet att en orsak till det är att projektet Gottsundamammorna startade i slutet av hösten.
– Det hade varit lite stökigare en period, så vi, ett gäng tjejer med rötterna i Gottsunda, bestämde oss för att försöka göra något åt saken.

Detta var i slutet av november och sedan dess har mycket hänt. Mammorna, som tjejerna kallar sig, och en del ”pappor” har fått låna en central lokal på Bandstolsvägen, där de inrett med soffor, bord, pingisutrustning, teveapparat och fikahörna. Lokalen är öppen varje kväll i veckan och hela tiden med ”mammor” och ”pappor” på plats. Förutom att finnas till för ungdomarna – nästan uteslutande killar – när de kommer till lokalen vandrar Gottsundamammorna kvällstid på gator och torg i området. De håller också lokalen öppen några timmar mitt på dagen de flesta vardagar. Det tar mycket tid för de 12-15 vuxna som engagerat sig, men det tycker Dalila att det är värt.
– Det här betyder allt för oss. Skulle vi släppa taget om ungdomarna nu skulle det kunna gå väldigt illa.

De allra flesta som kommer till lokalen är mellan 15 och 20 år och på väg in i vuxenlivet. De har kanske misslyckats i skolan och behöver hjälpas tillbaka dit eller på annat sätt komma på fötter. Mammorna gör en särskild plan för var och en, där det ingår kontakt med arbetsförmedling, sociala myndigheter, utbildningsalternativ och annat.
– Bara att åka buss till stan kan vara skrämmande för en del, eller att ta kontakt med lärare eller kurator, säger Dalila. Praktikplatser är något vi försöker pusha för liksom möjlighet att ta körkort.

Dalila och de andra blundar inte för att mycket gått snett i Valsätra och Gottsunda och att många av grabbarna har stora problem, men de är säkra på att enda vägen framåt är att ge de unga nya chanser. Man måste hjälpa dem att förstå hur samhället fungerar och stötta dem i hur de kan komma framåt. Det handlar om att visa goda exempel på människor som tagit sig fram, också om de kommit från hemska förhållanden, och hur många bra personer det finns där ute som vill hjälpa.
– Många har dåliga erfarenheter av till exempel poliser, men vi måste visa att det finns jättebra poliser och andra myndighetspersoner också.

Det som Gottsundamammorna nu behöver är mer uppbackning från kommunen. Hittills har en del företag och några privatpersoner ställt upp med sponsring. Det hållet inte i längden, utan Daila och hennes kolleger hoppas på bidrag som gör det möjligt för dem att kunna jobba mer kontinuerligt med projektet och på olika ett stötta killarna i deras vardag. Politiker från olika partier har visat ett stort intresse, men något engagemang på djupet har inte Dalila märkt.
– Att sola sig i glansen när vi får beröm går bra, men att bidra mer konkret verkar svårare.

Dalilas dröm är att kunna arbeta med projekt Gottsundmammorna på heltid. Som läget är nu tvingas hon hoppa mellan tre olika jobb, samtidigt som hon har två egna småbarn att ta hand om. I Gottsunda hjälps man dock åt och både exmannen och hennes föräldrar ställer upp på alla sätt de kan. Om en förändring i grunden ska bli möjlig är dock ett projekt som Gottsundamamammorna nödvändigt och då behövs det stöd från Uppsala kommun.
– Jag hoppas att det blir så, säger Daila. Det är killarna som bor här ute värda. Det är fina och bra personer allihop. Vissa har bara hamnat lite snett, men det går att förändra.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.