Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

I april presenterades 2018 års vinnare av det prestigefyllda miljöpriset Goldman Environmental Prize. En av årets pristagare är Francia Márquez, som har stoppat illegala guldgruvor i Colombia.

Francia Márquez, i dag 36 år, föddes i byn Yolombo i Caucaregionen i Colombia. Vid tretton års ålder började hon engagera sig i miljöaktivism då byggandet av en damm hotade samhället som hon bodde i. Hon har använt afro-colombiansk musik och dans som viktiga delar av sitt kulturella och politiska uttryck.

La Toma är en bergig region i Colombia där afro-colombianer har levt i århundraden. Det är denna region som Francia Márquez har fokuserat på i sin aktivism. Hon stod inför en stor utmaning år 2014 då de första grävutrustningarna anlände till La Toma. Illegala guldgruvor gjorde att skogen skövlades och floden som det lokala samhället var beroende av för fisk och färskvatten avleddes.

Márquez samlade medlemmar i samhället för att planera en strategi. Hon visste att hon behövde förena La Toma-kvinnorna om de skulle rädda sin stad, sin flod och sitt folk. Hon vädjade till FN:s högkommissarie för Colombia och organiserade i november 2014 en tiodagarsmarsch från Caucabergen till Colombias huvudstad Bogotá. 80 kvinnor deltog i marschen, som gav stor uppmärksamhet åt den miljöförstörelse som illegal gruvdrift orsakade i La Toma och andra samhällen i Caucaregionen.

Väl framme i Bogotá protesterade kvinnorna på stadens gator i 22 dagar. I december 2014 fick Márquez och La Toma-samhället fram ett avtal med den colombianska regeringen. Tjänstemän gick med på att vidta åtgärder för att utrota illegal gruvdrift i La Toma. I slutet av år 2016 hade alla olagliga gruvmaskiner som opererat i La Toma fysiskt avlägsnats eller förstörts av colombianska säkerhetsstyrkor.
Det har inte varit någon lätt kamp för Francia Márquez. Hon har fått utstå hot och trakasserier.
– När vi uppmärksammade problemet började vi också ta emot dödshot från väpnade aktörer, paramilitära grupper, som förklarade oss som ett militärt mål eftersom vi enligt dem motsatte oss utveckling, sa Márquez till Thomson Reuters Foundation efter att hon blev en av årets mottagare av miljöpriset Goldman Environmental Prize.

Illegala guldgruvor beräknas dumpa mer än 30 ton kvicksilver i floder och sjöar i Amazonasområdet varje år.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.