Välj en sida

25 unga kvinnor från Afghanistan kommer till Sverige och spelar i Berwaldhallen på den internationella kvinnodagen den 8 mars 2019. Orkestern Zohra är huvudgäst under evenemanget En kväll för Afghanistan.

 

De kvinnliga musikerna i den afghanska orkestern Zohra spelade under World Economic Forum år 2017 och blev därmed världskända. Dirigent för Zohra är 22-åriga Negin Khpalwak, som är Afghanistans första kvinnliga dirigent. Orkestern Zohra har sin bas vid Afghanistan National Institute of Music, ANIM, i Afghanistans huvudstad Kabul. ANIM, som verkar för att återinföra musiklivet i Afghanistan, tilldelades Polarpriset 2018. Skolan grundades 2010 och har en tredjedel kvinnliga elever.
– Att vi äntligen får hit Zohra från ANIM, den skola vi utsåg till Polarprisvinnare 2018, känns fantastiskt. Musik bygger broar och öppnar dörrar, nu får dessa unga flickor vidga sina vyer mot världen och vi får ta del av deras musik, något som hade varit omöjligt för bara några år sedan, säger Marie Ledin, VD för Polar Music Prize, till Sveriges Radio.

 

I konserten i Berwaldhallen på den internationella kvinnodagen den 8 mars medverkar även Adolf Fredriks Flickkör och elever från musikskolan Lilla Akademien. Kvällen inleds med ett seminarium till minne av Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner, som sköts till döds den 11 mars 2014 på en gata i Kabul. Seminariet leds av Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg. I panelen sitter representanter från Afghanistan och flera hjälporganisationer.
– Nils Horner mördades i Kabul under sin bevakning av valet i Afghanistan. Han saknas oss, både som kollega men också för sin briljanta rapportering i Sveriges Radio. Med denna temakväll vill vi hedra Nils genom att lyfta fram dagens levnadsvillkor i landet han så intensivt bevakade, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.

 

Ahmad Sarmast, grundare av Afghanistan National Institute of Music, kommer att följa med orkestern Zohra till Sverige.
– Det är en ära för mig att presentera orkestern Zohra i Sverige. Besöket ger oss möjlighet att dela skönheten i Afghanistans musiktradition med Sveriges folk, som ett tack för det erkännande som Polarpriset innebar för oss, säger Ahmad Sarmast.

 

Under besöket i Sverige kommer Zohra att framträda även på Högskolan för scen och musik i Göteborg och Musikhögskolan Ingesund i Arvika. 

 

Text: Maria Veneke Ylikomi