Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juli 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

Modejätten Åhléns och Yrkesdörren skapar tillsammans möten mellan nya och etablerade svenskar. Samarbetet går ut på att anställda på Åhléns matchas ihop med nya svenskar och under entimmeslånga samtal delar yrkeserfarenheter – under arbetstid. 

Reem Kaso, 27, från Syrien matchades ihop med Anna Rotbring, kontorschef på Åhléns, och berättar att mötet var över sina förväntningar.
– Jag och Anna träffades i Ringen vid Åhléns och kom överens direkt. Vi pratade om min bakgrund som invandrare, mina studier och yrkeserfarenheter. Hon berättade att hon inte hade tänkt erbjuda praktik men efter vårt möte tyckte hon att jag skulle passa bra in på kontoret, berättar Reem.

Reem har bott i Sverige sedan 2016 och talar redan flytande svenska. Idag studerar hon turism- och hotel management på universitetsnivå samtidigt som hon praktiserar på Åhléns huvudkontor.
– Som praktikant får jag sitta vid receptionen och ta emot kunder och medarbetare, organisera möten, boka rum och hjälpa till med vardagsuppgifter. Jag är otroligt tacksam för den här möjligheten och rekommenderar Yrkesdörren till andra också. Jag hoppas att de träffar en lika hjälpsam och trevlig mentor som Anna.

Från och med den 1 februari har alla anställda på Åhléns möjlighet att träffa och prata om yrkeserfarenheter med nya svenskar under arbetstid, berättar programansvarig på Yrkesdörren, Amelie Silfverstolpe.
– Målet är att man gör en informell validering av personens kunskaper och förmedlar två extra kontakter som hjälper de nya svenskarna att komma närmare en anställning, möten som i sin tur kan leda till praktik eller jobb, menar Amelie.

Och samarbetet med modejätten Åhléns expanderar redan i vår, avslöjar Amelie.
– Åhléns jobbar aktivt för ett integrerat samhälle och delar ÖppnaDörrens värderingar om mångfald och att den mest effektiva vägen till etablering går via jobb och språk. I vår håller Yrkesdörren, tillsammans med ÖppnaDörren, i aktiviteter i Åhléns varuhus i Uppsala, Örebro och Malmö. Tanken är att vi berättar mer om oss och involverar folk i våra projekt.

Om Yrkesdörren 
Yrkesdörren är ett av fyra projekt inom ÖppnaDörren som syftar till att hjälpa etablerade och nya svenskar att mötas.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.