Fotboll ska va fotboll!

”Jag har inte kollat” svarar Jimmy Durmaz när reportern frågar hur han reagerar på hatet och hoten på sociala medier efter förlusten mot Tyskland i lördags. ”Jag har alltid hat på mina sociala medier, det är ingen fara, de får fortsätta hata.”

Det är ju helt rätt resonerat av Jimmy. Att inte ägna minsta tanke åt de vettlösa människor som kastar sig över honom på internet måste vara det enda raka. Att ge dem noll uppmärksamhet och istället fokusera på fotbollen, som han är så himla duktig på. Härligt att Jimmy verkar vara en smart och stark man som förstår det.

Men är det riktigt klokt att sådant här kan hända? Att några galningar får sätta agendan och låta snacket under fotbolls-VM handla om hat – och inte sport. Man borde ha ett särskilt körkort för att få använda sociala medier. Som i trafiken. Har man orsakat en olycka, kört i diket, varit berusad osv – dra tillbaka körkortet direkt. Människor är inte mogna att hantera den nya situationen som facebook, instagram och de andra nya medierna innebär. Ansvariga utgivare som granskar allt innan det publiceras är också en idé.

Tänk om folk förstod vad det kan innebära att kasta sin egen besvikelse och litenhet i ansiktet på de människor som råkar vara annorlunda än de själva. Vars farfar inte är född i Skövde eller föräldrar jobbar på ortens fabrik. Eller läst på universitetet i Göteborg utan kanske på det i Bagdad. Eller i Mogadishu. Eller är tjejer! Ofta räcker ju det – att du är kvinna och säger ifrån. Då flödar hatet från de skraja små killarna på sociala medier.

Jag tror inte att varken kvinnohatet eller främlingsfientligheten blivit större på senare år. Säkert tvärtom. Skillnaden är den att vidrigheterna syns mer nu. Förr satt grabbarna på en bänk i en park eller runt ett bord på en pub och snackade skit om de som var annorlunda. Inte många lyssnade. Nu har plötsligt varenda människa tillgång till internet och sociala medier och cirkusen tar fart på en sekund.

Visst är Jimmy Durmaz smart och har rätt i det mesta – dock inte i allt. Inte när han säger ”de får fortsätta hata”, för det får de faktiskt inte. Vi får inte vänja oss. Man får inte säga eller skriva vad som helst på sociala medier eller andra ställen. Att införa körkort är en idé, men det måste finnas fler. Idéer som leder till regler, lagar och förändring. Så att fotboll kan bli fotboll igen.