Mörker och vila.

 

Det har blivit oktober och sedan många år är den månaden förknippad med sjukdomen cancer. Fast på ett positivt sätt – det handlar ju om att samla in pengar till forskning som gör att många fler överlever. Tidigare år har jag nog varit måttligt intresserad, är ju så mycket annat. Ibland har jag köpt det rosa bandet, något år ett till varje redaktionsmedlem, men annars har jag inte tänkt så mycket. Tittat på Cancergalan på tv – och tyckt det är konstigt att de förknippar den med humor. Det har jag alltid tänkt.

 

I år känns det annorlunda. I år har sjukdomen kommit mycket närmare mig och min familj än jag kunnat ana. Två av mina allra närmaste är drabbade, en sedan ganska länge, en sedan i somras. Det är tråkigt och jobbigt och förstås är vi oroliga, men samtidigt känner man sig förhoppningsfull. Cancerforskningen och behandlingen av sjukdomen har de senaste åren gått så fort framåt att det mesta faktiskt botas numera och biverkningarna är få. Operationer och cellgiftsbehandlingar är ingen lek, man vill helst slippa, men tack och lov för dem. De gör att vi får fortsätta leva!

 

Och tack och lov för de duktiga forskarna. Som till och med fick årets Nobelpris i medicin. Det var en fin nyhet! Den ene av forskarna är själv drabbad, men tack vare sina egna upptäckter lever han och mår bra. Det hela är förstås komplicerat, immunförsvaret manipuleras (eller nåt), men behandlingen betyder att en massa människor som annars kanske inte fixat det nu är friska. Är så  glad för att denna upptäckt belönas. 

 

Apropå Nobelpris… Hörde ni att BBC rört ihop det och påstod att Kulturprofilen fick Nobelpriset i medicin! Hade sammanhanget inte varit så allvarligt hade man kunnat gapskratta. Orsaken var förstås att Kulturprofilen, som utländska medier kopplar direkt till Svenska Akademien, dömdes till två års fängelse för våldtäkt samma dag. Bra att kvinnan fick upprättelse, men också att metoo-uppropet verkar ha fått fäste. Något verkar faktiskt ha hänt, även om knappast hela ”tystnadskulturen” kring sexuella trakasserier försvunnit. 

 

Nåväl, det är höst och blir allt mörkare på kvällarna. Känns bara skönt om ni frågar mig. Tids nog kommer våren och ljuset tillbaka, så klart, nu behöver vi mörkret och vilan.