Det är kyligt nu

 

November – och det blev vinter över en natt. Kanske är snön redan borta när du läser, men när jag skriver ligger ett vackert täcke över marken här i Uppsala. Känns bra! Jag fryser om fötterna och vinterdäcken måste på, men det är vackert utanför fönstret. Ibland behövs ett täcke över oredan, som man vet finns under. Så gör jag ofta när jag städar, slänger ner i lådorna och putsar på ytan. Man lurar sig, men man mår bra

Inte bara kyla i luften. Kyla på många andra håll, när Brasilien får en ny homofobisk och sexistisk president. Kyla när Pittsburg utsätts för ett hatbrott där 11 helt oskyldiga medlemmar i den judiska församlingen dödas. Och kyla när flygplanet från lågprisföretaget Lion Air störtar strax efter start i Indonesien. Alla ombord döda. 

Den här veckan är det 20 år sedan ”diskoteksbranden” i Göteborg – och över 60 unga människor dog. Att det gått 20 år! Den händelsen gjorde så starkt intryck att det känns som en vecka sedan. Det går inte att föreställa sig skräcken och paniken när hundratals människor måste ut genom en trång dörr samtidigt som elden och den giftiga röken snabbt sprider sig. Förstår den kvinnan som berättar hur hon istället för att kämpa emot bestämde sig för att andas in så mycket rök det gick, ”så att det skulle gå snabbt”. Konstigt nog överlevde just hon ändå. 

Om kylan sprider sig i maktens korridorer vet jag inte, men det skulle jag tro. Löfven har misslyckats en andra gång (vem är förvånad?) och nu tar herr Talman själv över kommandot. Han ska samla gänget i gruppsamtal och kanske blir resultatet att Annie Lööf får nästa chans. Eller Åkesson, vilket Jimmie själv tycker vore lämpligt. Ja, vem vet hur denna cirkus slutar? Ingen just nu – men att Jimmie Åkesson skulle få chansen att sondera möjligheten att bilda regering känns ändå inte rimligt. Så kallt ska det inte behöva bli.