Medmänsklighet in i kaklet

 

Vad man än tycker om Centerpartiets och Liberalernas politik i övrigt, jag beundrar de båda ledarna som så rakryggat står upp för medmänsklighet. Är ju det allt handlar om – att aldrig någonsin närma sig eller bereda vägen för politiska åsikter som står för något annat. Trots att man har så mycket gemensamt med de andra borgerliga partierna. Och trots att man sagt tusentals gånger att Alliansen ska hålla ihop. Nu blir det inte så. Det gick inte eftersom det kom något annat i vägen. Tron på medmänsklighet ”ända in i kaklet”.

Hur den här röran ska sluta undrar man. Kanske vet vi på fredag, men just nu ser situationen för Annie Lööf besvärlig ut och vi går mot ett nyval. Som inte kommer att lösa någonting, mest bara kosta pengar. Nej, läget är svårt, men skönt att se att det finns ledande politiker som inte viker ner sig. De finns på vänsterkanten också, absolut, och det gör mig glad. Politik är att vilja heter det – och då menas inte ”vilja ha makt” utan ”vilja förändring”. 

Och förändring behövs. En nyhet den här veckan har varit rättegången mot de två tonåringar som sparkade och slog ihjäl en hemlös man från Rumänien. En fruktansvärd händelse i sig, vad är det för människor som beter sig så, men också fruktansvärt att det knappt pratats om saken. Att, som någon påpekat tidigare, ”en sådan händelse inte alls diskuterades under perioden före valet”. Som om medmänsklighet ger minuspoäng och inte tvärtom. Vad liknar det? Kanske blir det en ändring nu, kanske får Annie Lööf med sig politikerna från både höger och vänster in på nya vägar. 

Vet inte om det är åldern, men jag har slutat att shoppa. Tycker inte det är kul längre, det som jag älskade mest av allt förut. Visst spelar tiden in, man har gjort det så mycket och man har ju allt, men samtidigt: Vi måste tänka på miljön om vi ska överleva. Ska mina barnbarn ha en planet att bo på måste jag göra en förändring. Så jag har börjat. Sopsorterar mest av alla, åker tåg och har alltså knappt handlat ett klädesplagg i år. Haha, var ska det sluta? På kyrkogården såklart och det efter en miljövänlig begravning. Nej skojade bara, där är jag knappast, ville mest bara påminna er andra. White monday istället för Black friday – för barnbarnens skull.