Välj en sida

Första vårkvällarna

 

Vår i luften… eller? Kanske är jag desperat, tror aldrig jag längtat så, men visst sjutton har det börjat våras så smått de senaste dagarna. Pratade nyss med en som undrade hur man alls kan bo i ett land som vårt, mörkret, kylan, förkylningarna…. Men just nu, när man efter månader av regn och rusk äntligen skymtar ljuset, tycker jag verkligen att Sverige har sina poänger. Snart vänjer vi oss och tar solen för given och börjar till och med klaga på värmen. Men just nu, som sagt… nu vill jag nästan stanna tiden.

 

Men det är jag, som är på en plats i livet där jag trivs. Har jobb, familj och vänner som jag tycker om. Så mycket värre för många andra. Har läst mycket om mobbade barn den här veckan, barn som inte orkar gå till skolan överhuvudtaget. De mår så dåligt att de stannar hemma och gör därmed saken ännu värre. Inga kompisar, inga kunskaper, ingen framtid. Det är ganska märkligt, att ett land som lyckas med så mycket annat, ledande på en mängd områden, inte kan skapa en trygg tillvaro för alla barn. Så länge det finns en enda unge som inte vågar gå till skolan borde ingen av oss vara nöjd. Hur fint vårväder vi än börjar få.

 

Lättare att vara äldre då. Jag gjorde en rolig intervju den här veckan – med en av världens ledande forskare inom demensvård, närmare bestämt inom alzheimersvården. Och får man tro honom, professor Lars Lannfelt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, så är Alzheimers sjukdom snart historia. Den hemska sjukdomen som förstört miljoner människors liv världen över i en massa år kan snart vara möjlig att bota. Åtminstone tror Lars att ett verkligt bromsmedel är på väg att utvecklas. Kanske går utvecklingen inte att backa, men åtminstone går den att stoppa. Alltså gäller det att så tidigt som möjligt testa om man ligger i farozonen.

 

Vår i luften, men inget gott som inte har nåt ont med sig… eller hur man säger. I Uppsala varnar de för en ”serietafsare” – vilket ord – som cyklat ikapp ett stort antal tjejer den senaste tiden och ofredat dem sexuellt. Han bär nåt slags munskydd, tar tjejerna på rumpan och cyklar sen snabbt därifrån.

 

Har han gjort hittills alltså. Nånting säger mig att han snart cyklat klart. Det kan inte vara möjligt att en serietafsare ska få hindra oss från att njuta av de första ljusa vårkvällarna ute. Dem måste också vi tjejer ha rätt att ta del av nu!