A new horizon!

Att Oprah Winfrey ska bli USA:s nästa president är kanske att hoppas på för mycket, men som en symbol för en bättre framtid – visst är hon fantastisk! Naturligtvis är Oprah uppbackad av många duktiga människor, både män och kvinnor, som putsar på allt hon gör. Men ändå; självsäkerheten, utstrålningen, budskapet – det mesta med kvinnorättskämpen Winfrey känns väldigt rätt just nu.

Ett nytt år har tagit vid och jag vet egentligen inte varför, men jag tycker det börjar hoppfullt. Eller är det mest att efter dystra perioder måste glada ta vid. Så är det väl alltid, annars hade man inte orkat. Och hösten i år var ovanligt mörk. Ett kliv framåt, två tillbaka, så kändes det ofta som.

Men nu alltså, nu kliver vi bara framåt – i alla fall här på redaktionen. Det är ungefär samma gäng som fortsätter arbeta i vår, även om vi har bytt lite ämnen med varandra. Och vi har lagt till ett område att skriva om, nämligen miljön! Känns som om miljöområdet borde varit med från början, men ni vet hur vi tänkte angående de ”gränslösa ämnena”. Grupper som fortfarande inte behandlas jämlikt: kvinnor, äldre, funkis, hbtq, nyanlända. Å andra sidan, vad är mer gränslöst än miljön? Och utan en vettig miljöpolitik, ingen framtid för nån av oss.

I övrigt är nog tidningen sig ganska lik och vi hoppas att ni gillar det. Hade varit kul med mer kontakt med er läsare, på så sätt får vi bättre koll på vad ni tycker. Skriv direkt till mig, anna@tidningengranslost.se eller till redaktion@tidningengranslost.se så att alla kan läsa. Insändare om vilket ”gränslöst ämne” som helst är välkomna, liksom synpunkter och tips om högt och lågt.

2018 är ett särskilt spännande år i Sverige eftersom det är valår. Och jag tror att det blir mer intressant än på länge. Moderaterna går framåt, på bekostnad av Sverigedemokraterna. Vad betyder det för själva politiken? Tar M över SD:s frågor och vad säger då de andra allianspartierna? Kanske spricker samarbetet på högersidan och då hörni, då kan verkligen allting sedan hända. Så spännande!

Och mest spännande kommer det att bli att följa hur politikerna – från vänster till höger – tar sig an de stora orättvisorna som fortfarande råder. Tillgängligheten för funktionsvarierade, möjligheten för hbtq-personer att leva på samma villkor som andra, jobbtillfällen för nyanlända, valmöjligheter för äldre. Det är inte bara för kvinnor i världens alla hörn som Oprah Winfreys uttalande ”A new day is on the horizon” bör gälla. Det hoppas vi på för oss alla framöver, att en ny tid ska skymta där borta vid horisonten.