Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juli 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

Den mobila manifestationen Asylstafetten nådde Stockholm förra veckan, vilket är slutmålet. Gruppen har vandrat ända från Jönköping och har längs vägen kämpat för en mer human flyktingpolitik genom att sprida kunskap om flyktingpolitik, pressa politiker till förändring och uppmuntra och kärleksbomba asylsökande och papperslösa.

”Vi kämpar tillsammans för en human flyktingpolitik. Joina oss, alla behövs! Jalla Jalla, papper åt alla!” skriver de på sin Facebooksida.

Asylstafetten tog avstamp i Jönköping i år och har vandrat genom stora delar av Sverige för att slutligen landa i Stockholm och riksdagen den 7 augusti.

Genom hela vandringen har gruppen, bestående av människor som själva är eller varit flyktingar, fått hålla tal och delat med sig av sina berättelser. De har vänt sig direkt till politiker och krävt att tillfälliga uppehållstillstånd tas bort och att permanenta uppehållstillstånd blir regel.

Under stafetten har de även passerat förvar där de uppmuntrat de frihetsberövade att hålla hoppet vid liv. Även när det kommer till förvaren har Asylstafetten varit kritisk. Den menar att boendena är inhumana och att de frihetsberövade människorna inte gjort något illegalt. De kräver därför att förvaren stängs.

Syftet med stafetten är att sprida kunskap om asylsökande och papperslösas situation till gemene svensk. ”Vi kämpar för en värld utan gränser” skriver de på sin Facebooksida.

Asylstafetten startade 2013 och då med en vandring från Malmö till Stockholm.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.