Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

februari 2019
M T O T F L S
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Ett skepp kommer lastat med kärlek, miljövänlig hudvård och mänskliga rättigheter, i alla fall när det gäller hudvårdsföretaget Lush. Inför Alla hjärtans dag har det klimatsmarta företaget sålt badbomber, duschkrämer och ansiktsmasker samtidigt som det har uppmärksammat konsumenter om “freedom of movement”.

I en tid då danska socialdemokraterna* föreslår att asylsökande placeras på mottagningscenter i Nordafrika och Donald Trump envisas med diskriminerande inreseförbud som påverkar människor världen över, är den fria rörligheten klart och tydligt hotad.

Lush, som är känt för att driva miljöfrågor och erbjuda hållbara och miljövänliga hudvårdsprodukter till konsumenter, vill vara med och främja fri rörlighet. Detta genom att ta tydliga ställningstaganden och ifrågasätta strukturer och lagstiftningar.

Alla hjärtans dag-kollektionen var inte ett undantag, även här väljer företaget att ta ställning. En av produkterna i serien är den båtformade och färgglada kärleksbomben “Love boat”. Förutom att vara mjukgörande och väldoftande är båten även en symbol för Lush:s tro på alla människors lika värde.

Ett av företagets värdegrunder är “att alla människor över hela världen ska få njuta av den fria rörligheten”. Enligt Lush:s medgrundare Mark Constantine handlar detta om en fundamental och grundläggande rättighet, inte ett privilegium.
– Gränser står för ett sätt att karva upp länder, att utkräva resurser och frammana en förändring. Förflyttning och migration är ett naturligt fenomen som inte riktigt går att kontrollera, naturen tvingar oss till anpassning, till att variera och till att förverkliga visioner för att successivt bli starkare, skriver han på Lush hemsida.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.