Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

För fem år sedan blev Ronald Dlamini blind till följd av komplikationerna av en hjärnhinneinflammation. Tre år tidigare hade han blivit Sydafrikas första svarta MMA-mästare i weltervikt. Snart var han ändå tillbaka i ringen.

Dlamini, som även kallas ”The Black Mamba”, drabbades av hjärnhinneinflammationen i samband med en tävling på Nya Zeeland. Efter tio dagar i koma vaknade han upp utan syn. Resan tillbaka har varit lång.
— Det här var väldigt svårt för mig men jag har aldrig gett upp på grund av att jag blev blind, berättar han.

Idag är Dlamini tillbaka i ringen, främst som tränare. Han är bland annat tränare för andra MMA-fighters där han försöker hjälpa dem att använda fler sinnen än bara sin syn. Han har även startat en försvarskurs för att hjälpa andra människor med synnedsättningar. Det är inte ovanligt att de faller offer för rån och våld och nu vill han hjälpa dem att försvara sig. Att få blinda att kämpa tillbaka blev hans nya mål i livet och han använder sig av det han kan bäst – sin kunskap från ringen. Mycket sitter i ryggmärgen, men hans andra sinnen har förstärkts sedan han förlorade synen och nu använder han dem istället.
— Det starkaste sinnet hos människor är det visuella, säger han. Det är mycket svårt för dig att glömma något du ser. Nu är det svårt för mig att glömma något jag har berört. Alla andra sinnen förstärks; jag luktar bättre, jag hör bättre. Bara genom att röra dig känner jag hur du fördelar din kroppsvikt. När jag är i ringen lyssnar jag på andningen. Jag lyssnar på fotstegen. Jag slår där du är mest utsatt.

Förutom att träna andra så kommer Dlamini även att börja hålla seminarier om sitt nya liv som blind. Planen är också att utöka försvarskurserna för att kunna nå och stärka fler människor med synnedsättningar.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.