Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Karlskronas internationella litteraturfestival Bok och Hav arrangerades första gången år 2017 på initiativ av författarinnan Katarina Mazetti. Foto: Patrik Söderström

Den 10–13 maj pågår den internationella litteraturfestivalen Bok och Hav i Karlskrona i Blekinge. Inbjudna författare diskuterar året 1918, ur både svenskt, nordiskt och europeiskt perspektiv. Dessutom lyfts natur och demokrati fram som teman. Hedersländer 2018 är Estland, Lettland, Litauen och Island.

Karlskronas internationella litteraturfestival Bok och Hav arrangerades första gången år 2017 på initiativ av författarinnan Katarina Mazetti. I årets upplaga av litteraturfestivalen samarbetar Fredrikskyrkan, Svenska kyrkan i Karlskrona och Bok och Hav och bjuder in till tre stämningsfulla kvällar i Fredrikskyrkan, där diktare och musiker framträder i samspel under rubriken ”Poesin möter musiken”.

Under festivalens öppnande på torsdagskvällen deltog bland andra mezzosopranen Hanna-Maria Strand, författarinnan och dramatikern Inga Ābele från Lettland, poeten Giedrè Kazlauskaitè från Litauen, riksspelmannen Astrid Selling från Estland och poeten Steinunn Sigurðardóttir från Island.

Under den internationella litteraturfestivalen Bok och Hav hålls ett flertal föreläsningar på tema 1918, natur och demokrati. Under naturtemat talar Katarina Mazetti med författarinnan och matrosen Karin Gafvelin i ett samtal som kallas för ”Kärlek i havsdjupen”. Karin Gafvelin berättar om sin roman Djupet och sitt oceanliv. Under rubriken ”Den engagerade människan – havens enda räddning” samtalar miljöjournalisten Pär Nord med författaren och biologen Stefan Edman. Under rubriken ”Hur kan sjögräset vaja så viktlöst under vattenmassornas enorma tryck?” samtalar författarinnan Anne Swärd om sitt författarskap och sin senaste roman Vera med poeten Arne Hugo Stølan.

Demokratin som tema lyfts fram av bland andra författaren Ola Larsmo, före detta ordförande i Svenska PEN. Han håller föreläsningen ”Mänskliga rättigheter – Frihet och kränkning” på Marinmuseet.

År 1918 har det gått 100 år sedan Estlands, Lettlands och Litauens självständighetsförklaringar, liksom Islands erkännande som suverän stat. Därför ger litteraturfestivalen Bok och Hav dessa nationer status av hedersland.

Den internationella litteraturfestivalen Bok och Hav avslutas på söndagen den 13 maj med vandring och fågelskådning i det gröna i Skärva naturreservat, där författarinnan Andrea Lundgren läser ur sin bok Nordisk fauna.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.