Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

november 2019
M T O T F L S
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Inloggningsstatus

Cranston kritiseras för sin roll som rullstolsburen

Den senaste tiden har många skådespelare fått kritik för att de spelar personer med funktionsvariationer. Rollerna borde istället gå till skådespelare som själva har en funktionsvariation menar många. ”Breaking Bad”-stjärnan Bryan Cranston är en av dem som ifrågasätts.

 

I sin nya film ”The Upside” spelar Cranston en man som sitter i rullstol. Han anställer en tidigare kriminell kille som personlig assistent. Den rollen spelas av Kevin Hart. Om handlingen känns igen beror det på att det är en nyinspelning av den franska filmen ”En oväntad vänskap”.

— Som skådespelare blir vi ombedda att spela andra människor, sa Cranston. Om jag är en heterosexuell, äldre man och jag är rik och mycket lycklig, betyder det att jag inte kan spela en person som inte är rik, betyder det att jag inte kan spela homosexuell?

 

Samtidigt framhävde han att skådespelare med funktionsvariationer borde få fler möjligheter.

Att de ska få fler möjligheter är svårt eftersom normalfungerande skådespelare gärna tar dessa roller och dessutom ofta prisas för det.

 

Under 2017 släpptes filmen ”Stronger” med Jake Gyllenhaal i huvudrollen. Den fick mycket kritik eftersom många menade att huvudrollen borde ha spelats av någon med en funktionsvariation. Filmen handlar om en person som förlorar båda benen i samband med bombningarna av Boston Maraton.

 

Samma typ av debatt pågår när det gäller heterosexuella personer som spelar homosexuella, transsexuella eller queera karaktärer. Förra sommaren hoppade Scarlett Johansson av filmen ”Rub & Tug” där hon skulle spela en transman. Det kritiserades av HBTQ-communityn som menade att rollen istället borde spelas av en verklig transperson.

— Vår kulturella förståelse för transpersoner fortsätter att utvecklas och jag har lärt mig mycket av HBTQ-samhället sedan jag gjorde mitt första uttalande angående min roll och jag har insett att jag var okänslig, sa Johansson i samband med sitt avhopp. 

Bryan Cranston tillsammans med Kevin Hart i den nya filmen ”The Upside”. Det är den tredje nyin-spelningen av den franska originalfilmen

Scarlett Johansson hoppade av sin roll till förmån för någon annan skådespelare, förhoppningsvis en tranman.

 

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB
Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.
NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT
Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.
DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER
Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.