Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Den universella symbolen för funktionsnedsättningar är en rullstol. Samtidigt är det bara 7 procent av dem med funktionsnedsättningar som faktist använder rullstol. Nu förslår två engelska designers att symbolen bör bytas ut för att inkludera flera.

Den ursprungliga symbolen med rullstolen skapades 1968 av Susanne Koefoed. Hon fick sedan hjälp av Karl Montan som satte dit ett huvud på personen i rullstolen. Sedan dess har det gått 50 år. Reklambyrån McCann i London menar att det är dags att uppdatera symbolen.
— Det faktum att ISA (handikappsymbolen) är 50 år gammal innebär att det också är den perfekta tiden för att starta en konversation om förändring, sa Dan Howarth, konstchef på McCann, till Typeroom.

Det är inte första gången symbolen kritiseras. Tidigare har röster höjts för att rullstolen tar för stort fokus och för att personen i den är för stillasittande. Därför kom det en uppdaterad version 2010.
Oavsett vilken av dessa symboler som används så skickar rullstolsymbolen en tydlig signal om att något har tillgänglighetsanpassats — en parkeringsplats, en toalett eller något annat.

Problemet är att de flesta inte sitter i rullstol. Faktum är också att allt fler anpassningar inte riktar sig till personer i rullstol alls. Därför startade McCann designprojektet Visability93. Projektet har bland annat tagit fram 29 nya ikoner för några av de vanligaste dolda funktionsnedsättningarna som finns. Dessa lämnade de sedan över till designgemenskapen att fritt få använda eller inspireras av.

Lisa Carrana blev extra berörd av att få delta i projektet. Hon arbetar som biträdande konstchef på McCann.
— Att skapa ett visuellt språk som kan bidra till att skapa medvetenhet om osynliga funktionshinder är något som ligger mig varmt om hjärtat, berättade hon. Min mamma diagnostiserades med Alzheimers sjukdom för tre år sedan och som sin primära vårdgivare har jag bevittnat hennes kamp på nära håll. Dessa nya symboler är enkla i sin form och omedelbart igenkännliga så att vi ska kunna kommunicera så brett och tydligt som möjligt.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.