Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juni 2020
M T O T F L S
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Inloggningsstatus

Integrationens framtid är temat under Fores konferens den 18 januari på Citykonferensen Ingenjörshuset i Stockholm. Konferensen som är ett samarbete med Axfoundation och integrationssatsningen Öppna Dörren, kommer även bjuda in deltagarna till en nätverksträff där de får vara med och bidra till integration – direkt på plats. 

 

En av de viktigaste frågorna för fjolårets väljare under valperioden var integration. Det är ett ämne som är återkommande och högst aktuellt när det kommer till politik på alla nivåer. För femte året i rad anordnar tankesmedjan Fores en integrationskonferens i samarbete med Axfoundation och Öppna Dörren. Syftet är att se utmaningarna som Sverige står inför och möta behoven.

 

Den ideella organisationen Yrkesdörren som är känd för att sammankoppla nya och etablerade svenskar i möten som leder till jobb kommer även att vara på plats. Under integrationskonferensen har de anordnat en nätverksträff där 100 personer med olika bakgrunder träffas för att knyta kontakter som kan leda till arbete. Branscherna som representeras under nätverksträffen är bemanning, reklam och media, utbildning, forskning, hälsa och sjukvård. 

 

Under konferensen kommer integrationens framtid att diskuteras utifrån tre fokusområden: framtidens mottagande, bostadsområde och arbetsförmedling. Frågeställningarna som ställs inför konferensen är hur man bäst organiserar asylmottagandet, vem som bär ansvaret vad gäller integrationssatsningar och etableringsprocessen samt hur bostadssegregationen kan motverkas.  

 

Det är alltså under temat framtidens bostadsområde som bostadssegregationen kommer att diskuteras. Representanter från samhällets olika områden kommer att föra samtal om  sektorsöverskridande samverkan där kommunen, polisen, socialtjänsten och civilsamhället alla har en betydande roll.  

 

Enligt Hyresgästföreningens rapport om boendesegregation visade fjolårets kartläggning på att den minskat för 2018. Segregationen var dock som störst i områden som dominerades av bostadsrätter.

 

Vad: Integrationskonferens

Var: Citykonferensen Ingenjörshuset i Stockholm

När: 18 januari 2019

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB
Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.
NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT
Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.
DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER
Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.