Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Den mobila tjänsten Transfer Galaxy är som ett swish för utlandsbetalningar och har på kort tid lyckats etablera sig globalt. Bakom den innovativa mobiltjänsten står Vivallabor som är fast beslutna om att bli stadsdelens största arbetsgivare. Nu ska ytterligare 30 miljoner kronor se till att tech-startupen utvecklas i ännu större utsträckning.

– Med det nya kapitalet, tillståndet från Finansinspektionen och den breda kompetensen från Alfvén & Didrikson och BackingMinds, kan vi nå våra mål ännu snabbare. Vi vill bli ett globalt bolag och Vivallas största arbetsgivare, säger Transfer Galaxys medgrundare och VD, Yosef Mohamed.

Yosef är född i Somalia och växte upp i Vivalla i Örebro. Han skickade ofta pengar till Somalia men upplevde att processen var krånglig och att en del av summan som skickades försvann i onödiga avgifter. Då väcktes idén om ett internationellt swish.

Transfer Galaxy fungerar som en förenklad utlandsbetalningstjänst med låga avgifter och kontantlösa lösningar – så kallade mobile money. Grundarnas syfte var att erbjuda kunder en tjänst där de slapp förhålla sig till fysiska banker eller butiker och deras krav och öppettider.

– Tidigare har större aktörer som Western Union haft monopol på marknaden. Kunder har tvingats betala höga avgifter och använda sig av krångliga och osäkra system eftersom de inte haft något annat alternativ. Transfer Galaxy erbjuder ett snabbare och enklare alternativ som utgår från mobilen – som ett swish för utlandsbetalningar. På så vis slipper kunden förutom de höga avgifterna även den tid och kostnad som tillkommer för att hämta ut pengarna, förklarar Mohamed.

Inom loppet av två år har det nyskapande företaget hunnit ta emot priser och utmärkelser och hela 200 miljoner kronor har redan skickats genom tjänsten. Nu ska de sprida företaget ytterligare och öka sin närvaro i Europa, Afrika och Asien.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.