Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

maj 2019
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

I torsdags publicerade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) rapporten ”Tid för integration” som hävdar att flyktingar är en kostnad för Sverige. Studien visar bland annat att en flykting kostar 74 000 kr per år i genomsnitt för staten. Den kontroversiella rapporten har dock fått kritik från ekonomer som menar att siffrorna är missvisande och att rapporten saknar en rättvis helhetsbedömning.   

Det är nationalekonomen och migrationsforskaren, Joakim Ruist, som presenterade ”Tid för integration” där han studerat sysselsättningsnivån hos flyktingar mellan 1983 och 2015. Rapporten inleder med att beskriva hur den återkommande frågan inom integration kretsat kring hur pass väl och effektivt nya svenskar kunnat etablera sig på arbetsmarknaden.

Det är bland annat denna frågeställningen som rapporten utgick från när de studerade etablering hos flyktingar under 20 år. Till Ruists förvåning har integrationen förändrats avsevärt lite trots ökad invandring och färre arbetstillfällen. Rapporten framställer dock nya svenskar som samhällskostnader.

Sandro Scocco, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé, kritiserar rapporten och menar att den är missvisande. – Människor måste få en korrekt bild av vad situationen de facto är. Nu är bedömningen hos många att detta är fruktansvärt dyrt för staten och det är inte en uppfattning jag anser att man kan stödja på den här studien och då blir det olyckligt, säger Scocco till SVT Nyheter.

I en intervju med SVT:s Aktuellt fick Ruist svara på kritiken som riktats mot rapporten och förklarar att han inte har ett ansvar över avtryck som rapporten gör i migrationspolitiken. Ruist menar att rapporten tvärtom fyller ett gott syfte och kan nyttjas i såväl finanspolitiken som migrationspolitiken. Men också som information till allmänheten och det svenska folket som vill se vad konsekvenserna av invandring är.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.