Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Året var 1867 och bredvid scenen i Münchens Odeonteater stod Karl Heinrich Ulrichs och svettades. Han var nervös. Det hade blivit hans tur att tala. Han utbytte en snabb blick med en god vän som uppmuntrande tittade tillbaka på honom. Det gav honom mod och han tog sig upp på scenen och började sitt tal – som skulle bli världens första öppna protest mot rådande sodomilagar.

Karl Heinrich Ulrichs var egentligen jurist. Länge arbetade han som rådgivare i Hildesheims domstol som låg i dåvarande kungariket Hannover. 1857 blev han sparkad på grund av sin homosexualitet och tio år senare stod han alltså där på scenen och protesterade.

Att vara den första som öppet ifrågasatte sodomilagarna är inte Ulrichs enda bidrag till världshistorien. Han gjorde sig även känd för att utveckla en av de första teorierna bakom homosexualitet. Han menade att queerpersoner var ”Urnings” som i sin tur var en typ av tredje kön, där det inre könet inte motsvarade det yttre. När han först berättade för sin familj om sin homosexualitet var det också det ordet han använde. Han var en Urning, förklarade han. Ordet var lånat av engelskans ”yearning”, för längtan och åtrå.

Senare skrev han ett antal böcker där han försökte utveckla teorin. En viktig poäng är att Urnings och människor i det tredje könet föds på det sättet. Därför borde de inte straffas. Därför klev han också upp på scenen den där augustidagen 1867.

Åhörarna var splittrade. Vissa ropade åt honom att sluta med sina vidrigheter, andra ville att han skulle fortsätta prata. Stämningen var tryckt och Ulrichs jäktade sig igenom sitt tal. När han var klar skyndade han sig därifrån, men han skulle känna annorlunda senare.
— Fram till min död kommer jag att se tillbaka på mitt liv med stolthet, att jag fann modet att stå ansikte mot ansikte i striden mot dessa spöken, som sedan urminnes tider har injicerat gift i mig och andra män av min natur. Många har drivits till självmord eftersom lyckan i livet alltid svikit dem. Faktum är att jag är stolt över att jag fann modet att genomgå det första slaget mot det här monstret, trots allt offentligt förakt, skrev Ulrichs mot slutet av sitt liv.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.