Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranée, satte i veckan kurs mot centrala Medelhavet efter att ha legat i hamn i Marseille i en dryg månad. Behovet av livräddande insatser på Medelhavet är stort – men räddningsfartygen lyser med sin frånvaro.

– Vägen över centrala Medelhavet är den dödligaste av alla. Ändå finns det i stort sett inga räddningsfartyg kvar i området och ingen riktad insats från europeiska länder, säger Aloys Vimard, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator på Aquarius.
– Humanitär hjälp till havs behövs mer än någonsin och att undsätta människor i sjönöd är fortfarande en skyldighet, såväl juridiskt som moraliskt. De senaste veckorna har fler än 700 personer drunknat. Det här föraktet för människoliv är skrämmande, fortsätter han.

Efter drygt två års oavbrutet arbete med att rädda liv har Aquarius nu legat i hamnen i drygt en månad. Anledningen är de kraftigt förändrade förutsättningarna på centrala Medelhavet. Politiska dispyter över vart de undsatta människorna ska föras har inneburit att fartyg med räddade personer ombord tvingats vara kvar ute till havs i flera veckor i sträck. Humanitära organisationer som gör räddningsinsatser till havs utpekats som kriminella och hindrats från att lägga till i hamnar i Italien och Malta.

De europeiska länderna är högst medvetna om omfattningen av det våld och den exploatering som flyktingar och migranter utsätts för i Libyen. Ändå har den EU-stödda libyska kustbevakningen fått ta ett ännu större ansvar för koordineringen av räddningsinsatserna.I slutet av juni erkändes ävenen ny libysk sjöräddningscentral av den internationella sjöfartsorganisationen IMO.

Men i Libyen fortsätter flyktingar och migranter att helt godtyckligt sättas i överfulla och inhumana interneringscenter, och de humanitära insatser som görs räcker inte för att bemöta de allt större behoven.
– Trots den allt mer komplexa situationen på centrala Medelhavet är vårt mål detsamma som det har varit ända sedan vi började med våra räddningsinsatser: att förhindra att kvinnor, män och barn drunknar och att ta dem till en säker plats där såväl deras grundläggande behov som deras rättigheter tillgodoses, säger Aloys Vimard.

När nu Aquarius återvänder till centrala Medelhavet vill Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranée än en gång understryka att:
• Aquarius kommer att fortsätta undsätta människor i sjönöd med full respekt för internationell sjörätt.
• Aquarius kommer att fortsätta koordinera insatserna med alla relevanta myndigheter och respektera internationella maritima konventioner.
• Aquarius kan inte följa instruktioner om att fördröja den humanitära hjälpen till människor i sjönöd så länge det saknas garantier för att alla andra tillgängliga medel har satts in för att bistå de som befinner sig i fara och föra dem till en säker hamn.
• Aquarius kommer inte att landsätta räddade personer i Libyen. Libyen är inte säkert för flyktingar och migranter. En säker plats förutsätter att deras grundläggande behov tillgodoses liksom att de har möjlighet att få det skydd som de kan ha rätt till och där de inte löper risk att utsättas för ytterligare övergrepp och våld. För närvarande kan Libyen inte anses uppfylla dessa krav.
• Flyktingar och migranter som stoppas till havs borde inte återföras till Libyen. Därför är det Aquarius skyldighet att vägra följa instruktioner från maritima myndigheter om att landsätta människor i Libyen, eller att överföra människor till andra fartyg som tar dem tillbaka till Libyen.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.