Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Gudrun Schyman har utmärkt sig som en okonventionell partiledare och har skapat många rubriker under sin tid som politiker. I biografin  “Det gäller livet”, skriven av Johanna Palmström, får vi en inblick i en av Sveriges mest kontroversiella partiledares liv, präglat av fattigdom, alkoholism – och ett brinnande hjärta för rättvisa för alla.  

Schyman föddes 1948 i Täby i Stockholm och växte upp i ett trasigt hem med en opålitlig alkoholist till pappa och en hårt arbetande mamma som uppfostrade två barn. Schyman vingades växa upp snabbt. I 17-årsåldern hade hon egen lägenhet, jobb och pojkvän.

Redan som ung såg omgivningen potentialen i Schyman – en bussåkare proklamerar att en dag blir hon statsminister, och så blev det. Under 1970-talet gick hon ut Socialhögskolan och började identifiera sig som allmän vänster samtidigt som hon insett sitt medborgerliga ansvar. Efter att ha engagerat sig som kommunalpolitiker, deltagit i demonstrationer och stått upp för frågor som kärnkraft, blir hon vald som partiledare för Vänstern 1993 och leder partiet till stora framgångar.

I samma veva frontar hon skandaler och uttrycker ifrågasatta och kontroversiella uttalanden som “död åt familjen”. Likt barn vars föräldrar har varit alkoholister, drabbades Schyman, även hon, av alkoholism och konsekvenserna utspelade sig framför hela Sverige. Skattehärvor, olämpliga fester på skattebetalarnas bekostnad och alkoholrelaterade utspel är några av ämnena som rubrikerna kretsat kring. I en av de mest kontroversiella incidenterna eldar hon upp 100 000 kr för att belysa lönegapet mellan kvinnor och män under Almedalsveckan 2010.

2003 kantades av en dramatisk avgång där Schyman anklagas för att ha fifflat i en av Vänsterpartiets hjärtefrågor – skatten. Hon avgår och tvingas betala en straffavgift på 80 000 kr. Sedan är hon politisk vilde tills det att det nya partiet Feministiskt initiativ vaknar till liv.

I boken framgår att gränserna mellan det politiska och privata i Schymans liv har suddats ut och, precis som författaren Johanna Palmström konstaterar i boken, blir det personliga politiskt. Schymans livserfarenheter – barndomen, fattigdomen, att se sin mamma gå på knäna för att försörja barnen utan stöd från samhället, orättvisorna mellan män och kvinnor – blir underlag för hennes framtida politiska hjärtefrågor.

När “Det gäller livet” publiceras är det fyra månader kvar till valet 2018 då FI kommer att kämpa för att komma över fyraprocentströskeln och ta sig in i riksdagen.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.