Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

februari 2019
M T O T F L S
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Bästsäljande författaren David Eberhard, 51, debuterar i år som sommarvärd i P1:s sommarprat och i höst publicerar han ”Det stora könsexperimentet” – en bok om hur genusfrågan i längden motarbetar jämställdhet. 

– Att skapa jämlikhet genom att låtsas som att vi är likadana kommer aldrig att lyckas. Det är i grunden en strutsstrategi. Snarare bör vi tydligt identifiera de biologiska skillnaderna och arbeta för att alla har samma förutsättningar, istället för att alla ska bli likadana.

Eberhard pekar på biologiska skillnader och naturvetenskaplig forskning när han bevisar att män och kvinnor är annorlunda. I frågan om att sträva för jämställdhet blir detta väsentligt, menar han. Att ständigt motbevisa skillnaderna mellan könen blir kontraproduktivt och att ”gå hur långt som helst för att skapa det totalitära genusparadiset på jorden”, säger han.

Är det rimligt att lära barn att de inte ska säga mamma och pappa utan bara föräldern? Vad händer med barn som måste kallas hen och inte får kallas pojkar och flickor på dagis? Varför byter man ut alla man till person? Var går gränsen? Ordet människa kommer från ordet man; ska vi döpa om mänskligheten till personligheten också?

Ovanstående frågor ställs barnföräldrar inför varje dag. Idag får man som barn och vuxen välja vilket kön man definierar sig med. Ebenhard menar att detta blir förvirrande och problematiskt då begrepp som objektivitet och absolut sanning förlorar mening.

Ebenhard menar att det svenska samhället drar ifrån och ifrågasätter könsnormativitet på felaktiga grunder och ofta med orimliga och kontraproduktiva resultat. Detta är grundpelarna i den tredje vågens feminism, påstår författaren – en föreställning om att allt är sociala konstruktioner och där fakta byts ut mot tyckande och känslor.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.