Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

november 2019
M T O T F L S
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Inloggningsstatus

Ungdomar som ofta använder sociala medier kan löpa en större risk för att utveckla ADHD. Det har en ny studie kommit fram till.

Vi använder allt mer digitala medier, men hur påverkar det oss och våra hjärnor egentligen? Det ville ett forskarlag från University of South California titta närmare på och därför samlade de ihop 2 587 elever till en studie. Studenterna genomgick sedan två undersökningar, en 2014 och en 2016. Sex månader före undersökningarna frågade man även eleverna om deras vanor när det gällde digitala och sociala medier – chat, video och olika textprogram. Utöver det frågade forskarna även eleverna om de upplevde något av 18 symptom på ADHD.
— Bland ungdomar som vi följde under två år fanns det ett statistiskt signifikant men blygsamt samband mellan en högre frekvens av digital mediaanvändning och efterföljande symptom på ADHD, noterade forskarna.

Forskarna upptäckte att 10,5 procent av studenterna som sa att de var engagerade i alla digitala medier, senare rapporterade att de hade signifikanta symptom på ADHD. Av ungdomarna som sa att de aldrig engagerade sig i digitala medier, rapporterade endast 4,6 procent att de senare upplevde ADHD-symtom.

Vanliga symptom på ADHD är hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, problem med att kontrollera sina impulser. Andra symptom är dagdrömmeri, glömska, att ”inte kunna sitta still” och att ibland prata mycket. Ett problem med forskarnas studie är att ungdomarna själva fick bedöma sina egna ADHD-symptom. De var alltså inte diagnostiserade. De kan också ha varit så att vissa elever hade ADHD innan studien fast de var odiagnostiserade.
– Studiens resultat är intressant men studien har vissa begränsningar. Det kräver mer forskning för att man verkligen ska kunna fastställa att det finns ett samband, menar Dr Adam Leventhal, som är en av huvudförfattarna till studien.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.