Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Abiy Ahmed, 42 år, växte upp med en muslimsk pappa, en kristen mamma och har rötter från två av Etiopiens tidigare så kallade rival folkgrupper – oromo och amhara. Den 2 april svors han in som Etiopiens nya premiärminister och förväntningarna är skyhöga.   

Premiärministerns bakgrund är just det som utmärker honom. Han är landets första ledare som härstammar från den regimkritiska folkgruppen Oromo. Han förkroppsligar allt vad Etiopien är – 60-talets folkgrupper, kärlek till landets traditioner och kultur, ett Gudfruktigt folk, och hopp och framtidstro om ett enat och självständigt Etiopien i utveckling.

I sitt invigningstal sträcker Ahmed ut sin hand till Eritrea och vädjar om försoning. Han förespråkar kärlek och ett Etiopien som lever i harmoni oavsett tidigare konflikter, folkgrupper och religiös tillhörighet. I åratal har folket kämpat för just detta – en premiärminister som förespråkar demokrati på lika villkor.

Den tidigare premiärministern Hailemariam Desalegn lämnade in en avskedsansökan i februari. Beslutet motiverades med att det ska underlätta genomförandet av nya reformer och kom efter en tids oroligheter och påtryckningar från både Oromo- och Amharafolket. Oromofolket är en av de marginaliserade folkgrupperna i Etiopien och därifrån har den nya premiärministern sitt ursprung.

Efter att den nya ledaren Ahmed svors in i april har oroligheterna och spänningarna i landet avtagit. Den nya ledarens tal, påståenden och löften, lovar om en ny tid och ett enat land som växer tillsammans i demokratins anda.

På avstånd ser det ut som om Etiopien är påväg ur en av landets djupaste kriser som sedan 2015 kantats av våldsamma protester och kostat hundratals människoliv. Kritiker menar dock att vägen från ord till handling är lång.

Etiopier i Sverige
Statistiska Central byrån uppskattar att det idag bor cirka 20 000 Etiopienfödda människor i Sverige (2017). Med anledning av inbördeskrigen och den kommunistiska diktaturen på 1980-talet ökade antalet med närmare 8 000 personer mellan 1980 och 1990. Bland dem hittar vi politiska flyktingar, exilförfattare, journalister, akademiker, arbetare och skattebetalare.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.