Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

I maj tillfångatogs elva kvinnorättsaktivister i Saudiarabien. De anklagades för att ha kontaktat utländska ambassadörer och för att felaktigt ha porträtterat landet som labilt och otryggt för kvinnor.

Saudiarabien är ett av de mest ojämställda länderna i världen men det senaste året har den feministiska kampen gått framåt, bland annat med körtillstånd för kvinnor. ”Saudiska kvinnor har fortfarande inte fått sina fulla rättigheter. Det finns rättigheter som anges i islam som de fortfarande inte har. Vi har kommit mycket långt och har en kort väg att gå”, säger Kronprins Mohammed bin Salman i en intervju med CBS News.

Kvinnorättsaktivisterna menar dock att körtillståndet för kvinnor, som förväntas träda i kraft den 24 juni i år, bara är början på många orättvisor som fortfarande måste bekämpas i Saudiarabien. Att kvinnor tillåts köra i Saudiarabien är en historisk reform och ett resultat av dels åratal av modiga kvinnorättsaktivister som gått emot landets strikta stadgar, dels Kronprins Mohammed bin Salman som sägs ha drivit igenom förändringen.

I en intervju med CBS News uttryckte Kronprinsen stöd för den feministiska rörelsen i landet, men ifrågasätts dock efter fängslandet av aktivisterna. De elva aktivisterna, bestående av både kvinnor och män, som har gripits beskrivs som förrädare av saudisk media och anklagas för att felaktigt ha gett omvärlden ett intryck av ett otryggt och labilt land. De riskerar att sitta i fängelse i 20 år.

Bland de gripna aktivisterna finns Loujain al-Hathloul, bloggerskan bakom Saudiwomen Eman al-Najfan, och Aisha Al-mana som har varit en av de drivande kvinnorna under protesterna mot kvinnors körförbud i Saudiarabien. Frihetsberövningen kommer bara en månad innan den efterlängtade reformen om kvinnors rätt att köra träder i kraft och beskrivs som ett steg i fel riktning för den saudiarabiska feminismen.

4 saker som kvinnor i Saudiarabien inte kan göra:
– Resa utan tillstånd eller sällskap av man
– Bära kläder eller smink som framhäver skönhet
– Simma i offentliga badhus där män vistas
– Umgås med män utanför familj eller släkt

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.