Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

På framsidan av det senaste numret av serietidningen Fantomen klår ”Den vandrande vålnaden” upp en nationalist med en Prideflagga. Numret har orsakat stor uppståndelse även utanför Sveriges gränser.

Inuti tidningen utvecklas historien. Det visar sig att anledningen till Fantomens ilska beror på att en grupp polska nationalister har gått till attack mot en Prideparad.
– Fantomen står upp för allas lika värde och rättigheter eftersom han är en stor humanist. Det kan vara mot företag som förstör miljön eller utrotar olika djurarter för ekonomisk vinning. Det kan också vara genom att slåss emot slavhandel eller genom att stå upp för religionsfrihet, förklarade Mikael Sol, redaktör för Fantomen.

Själva historien är skriven av Philip Madden som själv är bosatt i Polen. Eventuellt är den inspirerad av verkliga händelser. Under Warszawas Prideparad 2010 angreps nämligen tåget av demonstranter som bland annat kastade ägg och flaskor på deltagarna.

I Sverige har gensvaret mestadels varit positivt. Numret hyllas bland annat av operasångaren Richard Söderberg.
– Även om Fantomen har gjort mycket för minoriteter förr så är detta första gången som han har regnbågsflaggan i högsta hugg, vilket är underbart att se. Man vill se sina hjältar stå på toleransen och mångfaldens sida. Det är fantastiskt att de som gör serietidningar vågar göra det för det är ju inte helt okontroversiellt tyvärr, sa Söderberg i TV4 Nyhetsmorgon.

Reaktionerna i Polen har däremot varit annorlunda. Den polska TV-kanalen Telewizja Republika  menar i ett inslag att tilltaget förstärker den stereotypa bilden av Polen som ett intolerant land.
– Jag förstår så klart att omslaget är kontroversiellt, men ibland måste man stå rakryggad i sitt val, säger Sol.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.