Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juli 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

När hon var 15 år höll hon sitt första brandtal som nysvensk och i 17-årsåldern organiserade hon manifestationer och sittstrejker för afghanska flyktingars asylrätt. I ”Jag stannar till slutet” berättar Fatemeh Khavari om ett liv på flykt, ett ständigt hävdande om tillhörighet och en kamp om att bli accepterad. 

”Den här är berättelsen om hur jag blev den jag blev. 17 år gammal blev jag ledare för tusentals ungdomar, majoriteten killar, från en väldigt patriarkal kultur. Och tillsammans skapade vi en kraft som var så stark att den skakade den svenska regeringen. Vi kastade in regeringen i en kris, där de var tvungna att förhandla nätterna igenom för att kunna enas. 17 år gammal talade jag i EU-parlamentet. 17 år gammal skrev jag på mitt första bokkontrakt.” (Utdrag ur förord ”Jag stannar till slutet”)

Ovälkommen i Iran, bortjagad som hazar i Afghanistan och slutligen villkorligt accepterad som flykting i Sverige. Så har Khavari kategoriserats i länder som vägrat erkänna henne – och tusentals andra unga människor med liknande bakgrund.

I ”Jag stannar till slutet” skildrar Annie Hellquist hennes berättelse. Läsaren får följa Khavaris resa från Iran, förbi Afghanistan och sedan hennes kamp för ensamkommande afghaners rätt om asyl i Sverige. Väl i Sverige blev hon frontfigur för organisationen Ung i Sverige och tilldelades senare Marthin Luther King-priset 2018.

Vad som började som en sittstrejk på Medborgarplatsen i Stockholm, utvecklades till en folkrörelse som spred sig över hela landet lagom för att slutligen landa hos politiker och opinionsbildare.

Genom civil olydnad som utgångspunkt mötte hon nazister, politiker och afghaner från ett patriarkalt samhälle som upplevde att hon som kvinna inte var lämpad att föra fram deras talan. Ett av resultaten tack vare Khavaris modiga och ihärdiga arbete, är den så kallade gymnasielagen som säger att 9 000 ensamkommande asylsökande ska få stanna i Sverige. ”Jag stannar till slutet” är en berättelse om hur en ung kvinnas viljekraft kan skapa opinion och föda förändring.

Författare: Fatemeh Khavari och Annie Hellquist
Förlag: Norstedts

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.