Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Husby är ett av de första länen i Stocholm som införde en feministisk stadsplanering. Det är bostadsföretaget Svenska Bostäder som ligger bakom initiativet och nu har det även fått internationell uppmärksamhet. En delegation från Nya Zeelands regering var nämligen på besök i Husby för att lära sig mer.

– Vi presenterade det arbete som legat till grund för arbetet med Nya Husby Centrum och visade runt delegationen. Vi pratade bland annat om arbetet med att samla mat, kultur, service och handel på olika torg men framför allt hur vi som bolag har arbetat för att bygga förtroende i området och föra en dialog med de som vistas i centrum, säger Nurcan Gultekin som är samordnare inom social hållbarhet på Svenska Bostäder.

Idén om jämställd stadsplanering presenterades redan för två år sedan i Husby och har sedan dess inspirerat fler län att ta efter. Feministisk stadsplanering hamnade på agendan för att skapa rum där alla kunde vistas på lika villkor. Genom att ifrågasätta rådande maktförhållanden kan man även på detta sätt synliggöra och bekämpa strukturer, värderingar och kulturer som bidrar till ett ojämlikt samhälle. Denna typen av stadsplanering handlar även om att inkludera kvinnor och deras behov och intressen i såväl planering som skapandet av offentliga rum.

I Husby innebär detta bland annat att centrum ska göras mer attraktivt för kvinnor och området runt tunnelbaneuppgångarna ska göras mer trygga. Det har bland annat funnits ett stickprojekt mitt i Husby centrum där både män och kvinnor i olika åldrar och från olika kulturer suttit och stickat. En viktig del av den jämställda stadsplaneringen handlar om att inkludera stadsborna redan i planeringen. På så sätt får medborgarna sina röster hörda.

Den partipolitiskt obundna stiftelsen Tryggare Sverige har utvecklat Nätverket för Feministisk Stadsplanering där syftet är att sammanföra yrkesverksamma inom området, att utveckla konceptet och att sprida inspiration och kunskap.

Stiftelsen förklarar att denna typen av stadsplanering även utmanar arkitekter att tänka utanför boxen.
– Den feministiska stadsplaneringen tvingar arkitekter och stadsplanerare att vara kritiska mot sin egen planeringsprocess. De tvingas skärskåda sin arbetsgrupp och ställa sig frågan ”vems perspektiv är det vi saknar?”, säger Trygga Stiftelsens Marika Johansson, kriminolog, i Dagens Samhälle.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.