Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juli 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

 

En 10-årig flicka i Somalia dog till följd av en könsstympning. För första gången i Somalias historia väcks nu ett åtal mot föräldrarna som hålls ansvariga för ingreppet. 

Det är Somalias riksåklagare Ahmed Ali Dahir som kommer med nyheterna. För första gången ska en man och en kvinna i Somalia ställas till svars för att ha trotsat lagen emot könsstympning i Somalia.

Det 10-åriga offret fick så svåra skador att hon avled på sjukhus efter att föräldrarna tagit henne till en kvinna som utfört ingreppet. Nu uppmanar Ali Dahir även Somalias religiösa ledare att avråda folket från att könsstympa sina döttrar.

Trots att omskärelse är förbjudet enligt somalisk grundlag, försvårar konservativa seder och traditioner för att lagstiftning ska ske och tillämpas. Enligt UNICEF är Somalia det land där könsstympning förekommer som mest i hela världen. En rapport från 2016 visar att hela 98 procent av Somalias flickor och kvinnor mellan 15 och 49 år har könsstympats. Samma rapport uppger att 33 procent av flickor och kvinnor i samma åldersgrupp önskar att könsstympning bör förbjudas.

Med stöd av barnkonventionen arbetar UNICEF aktivt med att avskaffa könsstympning. Detta genom nationella och internationella åtgärder som bland annat innefattar att stödja utbildningsprojekt för barnmorskor och producera opinionsmaterial.

Könsstympning i världen (UNICEF):
• Fler än två miljoner flickor mellan fyra och elva år könsstympas årligen välden runt
• Mer än hälften av ingreppen sker i Indonesien, Egypten och Etiopien
• Könsstympning har praktiserats i över 2000 år
• Ingreppet sker oftast under ohygieniska förhållanden med verktyg som rakblad och fickknivar och offret får ofta men för livet efter könsstympningen
• Könsstympning är rotad i tradition och anses vara en del av en flickas väg in i vuxenvärlden

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.