Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juli 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

Den världskända popstjärnan M.I.A. spelade på Way Out West i helgen. Samtidigt hade dokumentären om artistens liv, ”Matangi, Maya, M.I.A.” Sverigepremiär. Filmen skildrar artistens livsresa – från tamilsk flykting till världskänd popstjärna. 

M.I.A., eller Mathangi Arulpragasam som hon egentligen heter, föddes 1975 under inbördeskriget i Sri Lanka. Nio år senare kom hon till London som flykting. Idag är hon en av världens största stjärnor och när hon skriver musik är det minoriteter och marginaliserade människor som hon lyfter – inte minst flyktingar.

”Sterotypen av en flykting är att de kommer till ett land och stjäl alla jobb och pengar” säger artisten i dokumentären ”Matangi, Maya, M.I.A.” som hade Sverigepremiär på Way Out West i Göteborg.

Den 97 minuter långa filmen ger tittarna en inblick i hur den tamilska flyktingen Mathangi Arulpragasam levde som brittisk tonåring och slutligen blomstrade till den världskända popstjärnan som folk känner henne idag. Regissören Stephen Loveridge fokuserade på att berätta hur Mathangis bakgrund har format hennes liv som feminist, aktivist och artist.

M.I.A. är känd för att skriva medvetna texter om kontroversiella politiska frågor. I ”Borders” (2016) sjunger hon om flyktingkrisen 2015 och kritiserar hårda gränsdragningar och politiker. I låten beskriver hon även flyktingbåtarna som drev in mot Europas kuster. I musikvideon skildras symboliska scener som skulle kunna vara tagna direkt från flyktingsituationen.

”Borders (What’s up with that?), 
Politics (What’s up with that?)
Police shots (What’s up with that?)
Identities (What’s up with that?)
Your privilege (What’s up with that?)
Broke people (What’s up with that?)
Boat people (What’s up with that?)
The realness (What’s up with that?)
The new world (What’s up with that?)
Am gonna keep up on all that” 

Text tagen ur ”Borders”

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.