Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Snart kommer personer med synnedsättningar att kunna njuta av utsikten från en bil. Genom sina fingertoppar kommer de att kunna känna utsikten. Produkten som Ford har utvecklats heter ”Feel the view” och är en prototyp som kan få fler verkningsområden.


Den nya tekniken gör att du genom att trycka på en knapp tar en bild av den vy du har utanför rutan. Den bilden konverteras sedan till en illustration i gråskala som känns när du rör den. De olika gråa färgerna har nämligen 255 olika typer av vibrationsintensitet. De skapas i sin tur med hjälp av olika lysdioder och ger den som känner dem en känsla av hur det ser ut. Inuti bilen är det också möjligt att låta en röst berätta om hur det ser ut utanför. När bilen passerar en sjö eller ett snöigt berg berättar den det.

Federico Russo som är kreativ chef för projektet är entusiastisk.
— Allteftersom prototypen började ta form, insåg vi att vi höll på att arbeta med ett helt nytt språk. Det kommer att ge synskadade människor en ny möjlighet att visualisera och de kommer att uppleva resande på ett helt nytt sätt, säger han och fortsätter. Gränssnittet har öppnat en helt ny värd för oss. Vi tänker mer som blinda gör.

I nuläget har Ford inga offentliga planer på att implementera den nya tekniken i sina bilar. Tekniken ingår i deras forskningsprogram där den har utvecklats med anledning av framtidens förarlösa bilar. Russo är däremot fortsatt optimistisk. Han menar att tekniken kan få användning inom långt fler områden än bilar.
— En innovation som idag är avsedd att användas i bilar, kan imorgon få betydelse på skolor eller på institutioner för blinda. Det kan bli ett verktyg som kan användas på flera sätt, säger han.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.