Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Jackson Akitt är en fotograf som i sitt senaste projekt har valt att tackla den bristande representationen av ickebinära personer i media. Syftet är också att ge utrymme till var och ens möjlighet att presentera hur de ser sig själva.

Att beskriva sig själv som ickebinär, eller intergender, betyder att man inte identifierar sig enligt tvåkönsnormen — som varken man eller kvinna. Det gäller även Jackson Akitt själv som föredrar att andra använder sig av könsneutrala pronomen när vi skriver eller diskuterar hens arbete. Nyligen släppte Akitt en serie porträttbilder som försöker fånga olika ickebinära personer.
— Ickebinära människor existerar på ett spektrum av olika sätt och det finns inget särskilt sätt att vara ickebinär, förklarar Akitt. Jag tycker att det är viktigt att representera det spektrumet och betona både skillnaderna och det gemensamma.

Akitt kom ut som ickebinär för ungefär fyra år sedan. Akitt har också studerat vid ett antal prestigefyllda konstskolor. Favoritobjekten är äldre ickebinära personer.
— Det är alltid speciellt att fotografera människor som är ickebinära och som har levt längre och som har egna barn också. Eftersom jag tycker att det utmanar den falska idéen om att det är enbart är ungdomar som är ickebinära, som om det skulle vara en fas de går igenom.

Projektet var ursprungligen ett beställningsjobb från den ideella konstorganisationen Photoworks tillsammans med festivalen Togehter The People. De ville att Akitt skulle fånga den ickebinära befolkningen i  Brighton. Via sociala medier kom Akitt i kontakt med de flesta av sina fotoobjekt. Sedan dess har projektet växt och fotografierna har ställts ut i Storbritannien, Kanada och nu senast i Tyskland.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.