Nya priser på gränslöst!

Just nu får du 10 nummer för endast 75 kr som ny kund!

Arkiv

Kalender

april 2018
M T O T F L S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

VI SPONSRAR

FUNKIS FINNS

Chloe drömmer om att bli förlamad

Att vara helt frisk och önska att man hade en funktionsnedsättning är en sällsynt psykologisk tillstånd som kallas body integrity identity disorder (BIID). Chloe Jennings-White från USA är en av de drabbade. Hon har fullt funktionella ben men vill bli förlamad och därför sitter hon oftast i rullstol.


Att leva med en funktionsnedsättning brukar aldrig vara ett val men för människor som lider av BIIS kan det ibland vara det. Det finns fall där den drabbade frivilligt har amputerat fullt friska kroppsdelar. Det beror på att de känner att vissa kroppsdelar inte ”passar”.

läs mer

Indiens osynliga offer

De senaste åren har lagstiftningen i Inden stärks när det gäller sexuellt våld mot kvinnor. Samtidigt släpar systemet efter och drabbar i synnerhet kvinnor med funktionsnedsättningar. En ny rapport visar dessutom att det är en grupp där risken för sexuellt våld är särskilt hög.

Det är människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) som står bakom rapporten som konstaterar brister i hur rättsystemet behandlar kvinnorna efter ett övergrepp men också att de är mer utsatta än många andra.

läs mer

För Hawking var hans funktionsnedsättning inget hinder

Nyligen avled Stephen Hawking, en av världens mest kända fysiker. Vid 21 års ålder drabbades han av Amyotrofisk lateralskleros (ALS), vilket inte hindrade honom från att bli professor och ägna hela sitt liv åt forskning, främst kring universum och svarta hål.

När Hawking drabbades av sin sjukdom gav läkarna honom bara några år till att leva, något som han själv vägrade att acceptera. ALS är en sjukdom som gör att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar. Det leder till förlamning och så småningom kunde Hawking heller inte röra sig. Han kommunicerade via en specialkonstruerad dator men lät sig ändå inte hindras.

läs mer

Nya jobb för personer med funktionsnedsättning

Förra året fick närmare 1 300 personer arbete efter sin anställning hos det statliga Samhall. Det är Samhalls bästa resultat någonsin. Nästa år hoppas man på ännu fler anställningar.


Målet för 2017 var att 1 100 personer skulle få en riktig anställning, vilket överskreds med god marginal. Till 2018 hoppas man att ännu fler ska få anställning, målet är 1 500 personer.

läs mer

Livet med funktionsnedsättning under medeltiden

Synen på personer med funktionsnedsättningar har varierat genom århundradena. Under medeltiden såg vissa det som Guds straff, andra menade att personer med funktionsnedsättningar var närmare Gud eftersom de genomlevde skärselden redan på jorden. Därmed skulle de också komma till himlen snabbare.

Spetälska, lamhet, dövhet och synnedsättningar var inte ovanliga under medeltiden. Vissa föddes med det, andra fick funktionsnedsättningar under sin levnad. De flesta brukade bo och arbeta hemma eller i den by de hade växt upp i. Tyvärr hände det att vissa tvingades till tiggeri, andra blev narrar eller gycklare.

läs mer

Blind MMA-fighter slår tillbaka

För fem år sedan blev Ronald Dlamini blind till följd av komplikationerna av en hjärnhinneinflammation. Tre år tidigare hade han blivit Sydafrikas första svarta MMA-mästare i weltervikt. Snart var han ändå tillbaka i ringen.

Dlamini, som även kallas ”The Black Mamba”, drabbades av hjärnhinneinflammationen i samband med en tävling på Nya Zeeland. Efter tio dagar i koma vaknade han upp utan syn. Resan tillbaka har varit lång.
— Det här var väldigt svårt för mig men jag har aldrig gett upp på grund av att jag blev blind, berättar han.

läs mer

Tom tar sig fram trots snö

Snö och is gör det ofta extra knepigt för rullstolsburna att ta sig fram, särskilt när snöröjningen inte är tillräcklig. I finska Karleby tröttnade Tom Byström på problemet och byggde tillsammans med en vän ett eget fordon — Kimobilen.

Jämfört med en vanlig rullstol är Kimobilen betydligt stabilare. Den tar Tom uppför och nerför backar, över trottoarkanter och genom snön vilket kan vara väldigt svårt med vanliga rullstolar. Kimobilen är även utrustad med en del andra finesser.
— Den har allt som andra fordon och lite till; handtagsvärmare, farthållare, blinkers och tuta, förklarar Byström för finska YLE.

läs mer

Lyon belönas för sitt tillgänglighetsarbete

Att göra Europa mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar är en viktig del av EU:s handikappstrategi 2010—2020. Med den vill EU stödja olika medlemsstaters arbete. Därför har EU sedan 2011 belönat europeiska städer för sitt tillgänglighetsarbete. I år vann franska Lyon.

läs mer

Funkissimulator visar hur det är att ha kognitiv funktionsnedsättning

Myndigheten för delaktighet (MFD) har tagit fram två filmer som visar hur det kan vara att ha Aspbergers, ADHD eller andra kognitiva svårigheter. Filmerna utspelar sig i skolmiljö och vill öka förståelsen, bland annat hos lärare eftersom skolan ofta får kritik för att inte vara tillräckligt anpassad. I filmerna framgår det hur ansträngande alla sinnesintryck kan vara och hur det påverkar koncentrationen.

läs mer

Upplever våld från första första dagen

Barn med funktionsnedsättningar upplever betydligt mer våld än barn utan funktionsnedsättningar. Det visar en ny studie som har genomförts i Västafrika. Våldet börjar från dagen de föds och fortsätter sedan genom livet.
— Det är orättvist att barn med funktionsnedsättning är fyra gånger mer benägna att uppleva våld än deras icke-funktionsnedsatta kamrater när de har samma rätt att växa upp säkert, säger Janet Nielesani, medförfattare till studien och biträdande professor i arbetsterapi vid Steinhardtuniversitetet i New York.

läs mer