Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Den 16 februari inleder många människor i världen det nya året, hundens år. Tibetaner firar losar, vietnameser firar têt, mongoler firar tsagaan sar, koreaner firar seollal och kineser firar chunjié.

Det nya året infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Eldtuppens år övergår i jordhundens år. Personer som är födda under åren 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994 eller 2006 är födda i hundens år. Hunden är det elfte djuret av de tolv zodiakdjuren inom kinesisk astrologi. Hunden anses vara lojal och ärlig.

Tibetaner runt om i världen firar losar under 15 dagar, varav de första tre är viktigast. Några dagar före högtiden förbereder familjer genom att städa hemmet och dekorera med doftande blommor. Högtiden firas med festmat såsom momos, små degknyten som fylls med lamm (jak i Tibet), lök, grönsaker, potatis och spenat eller valfri kombination. Böner och rökelse är en del av firandet. Losar är den mest firade av alla tibetanska högtider och representerar rening och förnyelse. Gott nytt år heter på tibetanska ”Losar Tashi Delek”.

Det vietnamesiska nyåret têt firas också med att familjer samlas och äter festmat tillsammans, ofta vegetariskt eftersom det anses bringa lycka att äta vegetariskt vid högtiden têt. Vid nyåret têt är gatorna fyllda med människor som ger ifrån sig så mycket ljud som möjligt med smällare, trummor och andra instrument för att avvärja onda andar. Lejondans och drakdans förekommer ofta. Den som vill önska gott nytt år på vietnamesiska säger ”Chúc mừng năm mới”.

För mongoler symboliserar nyåret tsagaan sar vårens ankomst. Det är en stor familjetradition med många ceremonier som till viss del liknar både det tibetanska och det vietnamesiska nyåret. Den traditionella maträtten för tsagaan sar är buuz, små degknyten fyllda med kött. Med en ritual som kallas för ovoo, heliga stenhögar som används som altare, tackar mongoler gudarna och naturen. ”аз жаргалтай шинэ жил” betyder gott nytt år på mongoliska.

En viktig del av det koreanska nyåret seollal som är en ritual för att hedra förfäderna. Traditionell mat offras som gåvor till förfäderna. Familjemedlemmarna samlas vid offergåvorna och ber. Därefter äter familjen tillsammans, ofta ”tteokguk”, en traditionell koreansk soppa gjord av riskakor, kött, ägg och grönsaker. Gott nytt år heter på koreanska 새해 복 많이 받으세요 (saehae bok mani badeuseyo).

Gott nytt hundens år!

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.