Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Den 12 juli fyller Malala Yousafzai 21 år. Med sitt mod och sin beslutsamhet, och med sitt arbete för flickors rätt till utbildning, är hon trots sin unga ålder redan en stor inspirationskälla för många flickor och kvinnor runt om i världen.

Den 12 juli 2013, på sin 16-årsdag, talade Malala Yousafzai inför publik för första gången efter att hon blivit utsatt för ett mordförsök av talibaner i Swatdalen i norra Pakistan. Hon talade inför FN:s generalförsamling om att utbildning är den enda lösningen. I dag, fem år senare, är Malala Yousafzai starkt engagerad i framför allt flickors rätt till utbildning. På födelsedagen den 12 juli brukar hon resa runt för att prata med flickor som kämpar för att få gå i skolan i en kampanj som heter Yes All Girls.

År 2014 vann Malala Yousafzai och den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi tillsammans Nobels fredspris ”för deras kamp mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn”. Malala var då 17 år och blev den yngsta personen någonsin att ta emot Nobels fredspris. Året dessförinnan, 2013, hedrades Malala med Sacharovpriset för tankefrihet. Sacharovpriset delas ut varje år av Europaparlamentet till personer eller organisationer som har gjort anmärkningsvärda insatser för att försvara mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Malala Fund har kommit att bli en omfattande verksamhet för utbildning av flickor runt om i världen. Med initiativet Gulmakai Network stöttar Malala Fund utbildningsaktivister i Pakistan, Afghanistan, Indien, Nigeria, Jordanien, Libanon och Turkiet. Hot mot flickors utbildning – såsom fattigdom, krig och könsdiskriminering – skiljer sig mellan olika länder. Lokala lärare och aktivister förstår utmaningarna i sina samhällen och är bäst lämpade för att identifiera och förespråka innovativa lösningar, menar Malala Fund. Därför investerar Malala Fund i lokala lärare och aktivister, så att varje tjej kan lära sig att leda utan rädsla.

Pakistanskan Zehra Arshad, till exempel, förespråkar en konstitutionell ändring som skulle öka standarden för fri och obligatorisk utbildning från 10 år till 12 år för alla barn. För att uppnå detta samlar hon bevis på könsskillnader i utbildningen, utbildar media i att undersöka frågor om flickors utbildning och lär elever att vara aktivister för utbildning.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.