Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Den 8 maj 1968 vigde åtta kvinnor sina liv till kampen om ett jämställt samhälle. Den feministiska organisationen kallades Grupp 8. 50 år senare bildar mediapersonligheten Cissi Wallin Grupp 9 i kvinnoorganisationens fotspår. 

”Den 9e maj 2018 föds #Grupp9. En organiserad fortsättning på ett arbete som borde vara klart. Än idag, 50 år efter att våra systrar i Grupp 8 kavlade upp ärmarna för att föra fram kvinnofrågor på den politiska agendan, ser vi ett samhälle som systematiskt fortsätter att förtrycka och förminska halva sin befolkning. Grupp 9 bildas för att ta kampen vidare – allierad och fokuserad,” skriver Cissi Wallin på sitt Instagramkonto.

Kvinnorörelsen har blomstrat de senaste åren och förra året exploderade den i samband med det digitala uppropet #metoo. Men den feministiska kampen sträcker sig längre bak i tiden än så. Bland en av de första organiserade rörelserna i den svenska feministiska historien hittar vi Grupp 8.

Under sloganen ”det personliga är politiskt” lyfte Grupp 8 frågor som påverkade den individuella kvinnan, som fortfarande hade rollen av en hemmafru, i vardagen. Fler utbildade kvinnor tog sig ut på arbetsmarknaden under 70-talet och möttes av ett samhälle som inte välkomnade kvinnor utan istället gynnade männen.

Några av de viktiga frågorna som Grupp 8 kämpade för var rätten till arbete, jämställd lön och dagis för alla barn. Tack vare rörelsen såg Sverige många reformer och framsteg.

Cissi Wallin och Grupp 9 tar vid där Grupp 8 slutade och menar att det privata fortsätter att vara politiskt. Den nya organisationen kommer bland annat arbeta för ett förverkligande av de nationella jämställdhetsmålen med konkreta åtgärder, skriver Wallin på Instagram.

I podcasten Penntricket samtalar Wallin och Natashja Blomberg med en av kvinnorna som var aktiv i Grupp 8 – nämligen den feministiska ikonen Ebba Witt-Brattström. I avsnittet berättar Brattström att den svenska kvinnorörelsen har kommit förvånansvärt långt.
– Feminismen mår alldeles utmärkt. Det finns en enormt bred uppslutning kring självklarheten att feminism handlar om kvinnovärde, folk börjar fatta det, säger Witt-Brattström när hon bes ta tempen på dagens feministiska mående.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.