Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

februari 2019
M T O T F L S
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Internationella Kooperativa Alliansen är en internationell organisation för kooperativ och nationella organisationer inom den kooperativa rörelsen. Den 7 juli uppmärksammar IKA (på engelska ICA) och FN Internationella dagen för kooperativ. Årets tema är hållbara samhällen genom samarbete.

– Vi representerar 1,2 miljarder kooperativa medlemmar. Det finns förmodligen ingen annan ekonomisk, social och politisk rörelse i världen som på mindre än 200 år har vuxit så mycket som vi har. Men tillväxt är inte det viktigaste. Vi konsumerar, producerar och använder de resurser som planeten ger oss, men i solidaritet med miljön och med våra samhällen. Det är därför vi är en nyckelpartner för FN:s globala mål för hållbar utveckling, säger Ariel Guarco, ordförande för Internationella Kooperativa Alliansen, inför Internationella dagen för kooperativ 2018.

Ordförande Guarco betonar att kooperativ spelar en betydande roll för samhället på tre olika sätt:
Som ekonomiska aktörer skapar de möjligheter till jobb, försörjning och inkomstgenerering.
Som företag med sociala mål, med folket i centrum, bidrar de till social rättvisa.
Som demokratiska institutioner styrs de av sina medlemmar och spelar en ledande roll i samhället.

Enligt en rapport från Pwc är det två av fem företag som fortfarande ignorerar eller inte har något meningsfullt engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling. Kooperativ leder utvecklingen och bidrar på ett unikt sätt till att genomföra alla 17 hållbarhetsmål. På så sätt bidrar kooperativ på ett effektivt sätt till att göra världen lite bättre. Jordbrukskooperativ arbetar för hållbara jordbruksmetoder. Konsumentkooperativ utbildar konsumenter i hållbar konsumtion. Många kooperativ är engagerade i landsbygdens tillgång till energi och vatten och övergången till energidemokrati.
– På Internationella dagen för kooperativ kommer vi att visa världen att det är möjligt att växa med demokrati och social rättvisa. Att våra samhällen inte kan fortsätta att slösa bort resurser och utesluta människor. Att vi måste förbättra nutiden och bevara framtiden för kommande generationer. Och att vi är stolta över att vara en del av denna rörelse. En rörelse med värderingar och principer. En rörelse som syftar till social rättvisa och miljömässig hållbarhet, säger Guarco.

 

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.