Nya priser på gränslöst!

Just nu får du 10 nummer för endast 75 kr som ny kund!

Arkiv

Kalender

juli 2018
M T O T F L S
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

VI SPONSRAR

FOKUS PÅ HBTQ

Hitler, Milk och LSD — så föddes regnbågen

Sommaren är här, vilket innebär att det ena pridetåget avlöser det andra. Det innebär också att regnbågsflaggor poppar upp mer än vanligt. I år fyller regnbågsflaggan 30 år men var kommer den egentligen ifrån?

Inför 1978 års pridetåg i San Fransisco bad Harvey Milk en begåvad designer att utforma en inkluderande symbol som de skulle kunna använda sig av. Idén till regnbågsflaggan kom senare till designern på ett dansgolv, i en gaybar, under en LSD-tripp. Designern heter Gilbert Baker och snart frågade han sina vänner om de kunde hjälpa honom att färga och sy ihop flaggan.

läs mer

De fems exklusiva klubb


Det är fortfarande ovanligt med öppet homosexuella personer i maktens korridorer. Några få undantag finns – med betoning på få. Ändå har de blivit fler de senaste åren – hela fem.

Historiskt är bilden en annan. Leonardo Da Vinci, Sokrates och Alexander den Store, alla har de det gemensamt att vilda bögrykten florerar kring deras kärleksliv. Ändå var det aldrig uttalat. Världsledare kunde väl inte leda nationer om de var uttalat gay? Inte förrän 2009 när Island valde Jóhanna Sigurdardóttir till statsminister. Därmed blev hon världens första öppet homosexuella världsledare.

läs mer

Rysk uppmaning: Stanna i garderoben under VM

Ryssland har uppmanat besökande HBTQ-personer att inte öppet visa sin sexualitet i samband med fotbolls-VM. Redan innan VM har startat har ett antal hot riktats mot fotbollsfans från ryska homofoba och ultranationalistiska fraktioner. Oro finns för att människor ska komma till skada i samband med evenemanget.


läs mer

Fotoserie försöker fylla det ickebinära tomrummet

Jackson Akitt är en fotograf som i sitt senaste projekt har valt att tackla den bristande representationen av ickebinära personer i media. Syftet är också att ge utrymme till var och ens möjlighet att presentera hur de ser sig själva.

Att beskriva sig själv som ickebinär, eller intergender, betyder att man inte identifierar sig enligt tvåkönsnormen — som varken man eller kvinna. Det gäller även Jackson Akitt själv som föredrar att andra använder sig av könsneutrala pronomen när vi skriver eller diskuterar hens arbete. Nyligen släppte Akitt en serie porträttbilder som försöker fånga olika ickebinära personer.

läs mer

Transsexualitet kan upptäckas via MRI-scanning

En ny studie visar att hjärnaktiviteten hos personer med könsdysfori är annorlunda jämfört med andra personer. Skillnaderna kan dessutom upptäckas före puberteten.

Studien, som är genomförd vid Liègeuniversitetet i Belgien, har analyserat 160 män. Några av dessa män hade könsdyfori, vilket är när den fysiska kroppen inte överensstämmer med hur man själv uppfattar sitt kön. Hjärnscanningen (MRI) visade att dessa män hade en hjärnstruktur och olika neurologiska mönster som mer liknar en biologisk kvinnas. Skillnaderna kan dessutom upptäckas redan hos barn.

läs mer

Årets regnbågsindex oroar

I maj varje år presenteras det europeiska regnbågsindexet som sammanställs av intresseorganisationen ILGA-Europe. Det senaste indexet visar att Sverige blivit bättre på HBTQ-rättigheter och klättrar från tolfte till tionde plats, men det finns mörka moln på himlen.

Indexet bedömer 49 olika länder och graderar ländernas lagar och policys enligt en skala från 0 till 100 procent. Noll procent innebär att ett land tillåter och genomför brutala kränkningar av mänskliga rättigheter liksom diskriminering. Hundra procent är den raka motsatsen, där respekteras mänskliga rättigheter och full jämlikhet är nådd.

läs mer

Rysslands HIV-kris

I Ryssland ökar både antalet nya HIV-patienter och dödsfall till följd av AIDS. Anledningen är att regeringen misslyckas med finansieringen och inte lyckas förmedla den medicin som behövs för att behandla patienter.

Trenden har pågått länge, antalet HIV-fall bara fortsätter att öka. Totalt finns mellan 900 000 och 1,5 miljoner smittade personer i Ryssand. Enligt UNAIDS (FN:s HIV/AIDS-program) placerar sig Ryssland även på en tredjeplats när det gäller antalet nya infektioner, efter Sydafrika och Nigeria. På grund av det har HIV blivit ett reellt hot mot hela befolkningen. 

läs mer

Fantomen i blåsväder

På framsidan av det senaste numret av serietidningen Fantomen klår ”Den vandrande vålnaden” upp en nationalist med en Prideflagga. Numret har orsakat stor uppståndelse även utanför Sveriges gränser.

Inuti tidningen utvecklas historien. Det visar sig att anledningen till Fantomens ilska beror på att en grupp polska nationalister har gått till attack mot en Prideparad.

läs mer

RuPaul erövrar världen

Som motvikt till Donald Trump i vita huset sitter världens mest kända dragqueen stadigt på sin tron. RuPauls dokusåpa, som nu är inne på sin tionde säsong, har aldrig varit populärare och förra året utsågs hon till en av världens mest inflytelserika personer. Men vägen dit har varit lång.


RuPaul, eller RuPaul Andre Charles som han egentligen heter, föddes 1960 i San Diego, Kalifornien. Tidigt började han klä ut sig till kvinna och lånade kläder av sina tre systrar. Målet var att se ut som sina stora idoler, Diana Ross och Jane Fonda.


läs mer