Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juni 2019
M T O T F L S
« mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Inloggningsstatus

FOKUS PÅ HBTQ

Pionjären Julia Grant död

Året var 1867 och bredvid scenen i Münchens Odeonteater stod Karl Heinrich Ulrichs och svettades. Han var nervös. Det hade blivit hans tur att tala. Han utbytte en snabb blick med en god vän som uppmuntrande tittade tillbaka på honom. Det gav honom mod och han tog sig upp på scenen och började sitt tal – som skulle bli världens första öppna protest mot rådande sodomilagar.

läs mer

Mordoffrens familjer vill öppna ny utredning

För två år sedan fängslades Stephen Port. Han fick två livstidsdomar efter att ha mördat fyra män. Nu samlar offrens familjer in pengar för att öppna en ny utredning. De misstänker att morden inte hade behövt äga rum om polisen hade gjort sitt jobb ordentligt.

läs mer

Var är Zelim?

Snart har det gått ett år sedan den tjetjenska popstjärnan Zelim Bakaev, 26, försvann. Förmodligen blev han kidnappad, torterad och mördad i samband med Tjetjeniens eventuella ”bög-utrensning”. Ett år senare kräver Zelims familj, vänner, fans och aktivister fortfarande rättvisa.

läs mer

Homosexualitet i djurriket vanligare än vi tror

Att olika djur engagerar sig i homosexuella aktiviteter har länge observerats av både forskare och andra människor som studerat djur. I februari hade tre lejon en orgie på ett zoo i England och i april var det två manliga gorillors tur i Rotterdam.

I samband med Pride i Nederländerna bestämde sig Amsterdam zoo för att fokusera på temat. De organiserade därför rundturer och föredrag med fokus på sexuell mångfald bland olika djurarter.
— Naturen är mycket mer varierad när det gäller sexualitet och sex än de flesta tror, förklarar Charlotte Vermeulen som är biolog på Amsterdams zoo.

läs mer

Om resan från garderoben till Sverige

Andrés Esteche var länge främst känd som sång- och dansman. Allt eftersom tiden har gått har samhällsengagemanget ökat. Han har verkat som politiker, som ledamot i Stockholm Pride och som ordförande i RFSL Stockholm. Nu har han även skrivit en bok som handlar om HBTQ-flyktingar.

läs mer

Forskning: Därför gillar kvinnor bögporr

Tidigare har studier visat att homosexuell porrfilm är populärt bland kvinnor. Varför har hittills varit oklart. Nu visar ny forskning att det handlar om uppskattning av den manliga fysiken, liksom att gayporr är mer mångfasetterad.

Bakom studien står Lucy Neville vid Leicesters Universitet. Hon har även publicerat en bok, ”Girls Who Like Boys Who Like Boys”. I samband med boken intervjuade hon fler än 500 kvinnor om varför de uppskattar bögporr. En betydande anledning var att de uppskattade att titta på nakna män.

läs mer

Hitler, Milk och LSD — så föddes regnbågen

Sommaren är här, vilket innebär att det ena pridetåget avlöser det andra. Det innebär också att regnbågsflaggor poppar upp mer än vanligt. I år fyller regnbågsflaggan 30 år men var kommer den egentligen ifrån?

Inför 1978 års pridetåg i San Fransisco bad Harvey Milk en begåvad designer att utforma en inkluderande symbol som de skulle kunna använda sig av. Idén till regnbågsflaggan kom senare till designern på ett dansgolv, i en gaybar, under en LSD-tripp. Designern heter Gilbert Baker och snart frågade han sina vänner om de kunde hjälpa honom att färga och sy ihop flaggan.

läs mer

De fems exklusiva klubb


Det är fortfarande ovanligt med öppet homosexuella personer i maktens korridorer. Några få undantag finns – med betoning på få. Ändå har de blivit fler de senaste åren – hela fem.

Historiskt är bilden en annan. Leonardo Da Vinci, Sokrates och Alexander den Store, alla har de det gemensamt att vilda bögrykten florerar kring deras kärleksliv. Ändå var det aldrig uttalat. Världsledare kunde väl inte leda nationer om de var uttalat gay? Inte förrän 2009 när Island valde Jóhanna Sigurdardóttir till statsminister. Därmed blev hon världens första öppet homosexuella världsledare.

läs mer

Rysk uppmaning: Stanna i garderoben under VM

Ryssland har uppmanat besökande HBTQ-personer att inte öppet visa sin sexualitet i samband med fotbolls-VM. Redan innan VM har startat har ett antal hot riktats mot fotbollsfans från ryska homofoba och ultranationalistiska fraktioner. Oro finns för att människor ska komma till skada i samband med evenemanget.


läs mer