Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Det kan tyckas att kristendom och gaykultur inte borde ha särskilt mycket gemensamt. Sebastian är undantaget som bekräftar regeln. Förutom att ha helgonförklarats av kyrkan är han även den första dokumenterade bögikonen. Om du ser en ung, muskulös man, ofta fastbunden vid ett träd och penetrerad av pilar, så är det Sebastian. Inom konsten är han inte ovanlig.

Den riktiga Sebastian föddes runt 256 i Gallien och gjorde karriär inom den romerska armén. Känd för sitt mod befordrades han till kapten och hade säkert kunnat gå längre om det inte vore för en liten hemlighet, han var kristen. Under den dåvarande kejsaren Diocletianus förföljdes kristna — böcker brändes, kyrkor revs, kristna ledare tillfångatogs och avrättades. Så när det visade sig att Sebastian försökte omvända romarna till kristendomen dömde kejsaren honom till döden. Fastbunden vid ett träd, besköts han med de där pilarna, men överlevde. Diocletianus var faktiskt tvungen att döma honom till döden två gånger. Slutligen dog Sebastian efter att ha stenats till döds.

Under medeltiden och digerdöden blev Sebastian skyddshelgon. Känd för sin fysiska styrka blev han en symbol för överlevnad. Det gör också att avbildningar av honom blir betydligt vanligare. Under 1700-talet blir dessa något av ett samlarobjekt bland homosexuella. Till stor del för den homoerotiska undertonen i många av dem. Den lidande, nästintill nakna och vackra ynglingen som blir torterad för sin övertygelse.

Senare stärks hans status som bögikon. Avbildningarna blir vanligare inte bara inom konsten. Både Oscar Wilde och Tennessee Williams döper varsin karaktär efter Sebastian. När sedan HIV- och AIDS-epidemin tar fart blir Sebastian på nytt en symbol för styrka och överlevnad bland homosexuella.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.