Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Kvinnor i arbetslivet behöver samarbeta och stötta varandra mer. Det menar Aleksandra Avli och Sofia Kacim som år 2014 startade nätverket HER Global Network vars huvudsyfte är att uppmuntra, inspirera och föra samman kvinnor på en global nivå. Förhoppningen var att kvinnor skulle se varandra som samarbetspartners istället för rivaler. Idag finns HER i 14 städer runtom i världen och allt började i Stockholm. 

Aleksandra Avli och Sofia Kacim upplevde att kvinnor hade en tendens att se varandra som konkurrenter istället för potentiella medhjälpare och samarbetspartners i arbetssammanhang. De delade inte det tankesättet och motiverades därför till att skapa en separatistisk grupp för unga och kreativa kvinnor som var villiga att hjälpa och inte stjälpa varandra.

HER Global Network startades som ett separatistiskt nätverk i Stockholm och har idag spridits till hela 14 länder och städer där kreativa kvinnor möts för att utbyta erfarenheter och kunskap. Paris, New York, Berlin, London och Barcelona är bara några av städerna där HER etablerats och växt. Eventen som anordnas anpassas efter städerna och kan ta form i bransch-mingel, workshops, nätverksträffar och föreläsningar där kvinnor kan rekrytera, nätverka och tipsa varandra.

Plattformen är medlemsbaserad och har riktlinjer för vem som uppfyller kraven och värderingarna som definierar HER-kvinnan. De som bjuds in till eventet ska i sin tur kunna gynna varandra och utveckla meningsfulla förhållanden.

Grundvärderingarna som präglar HER kan förklaras med tre ord: hjältar, energi och ansvar. HER anser att alla kvinnor som väljer att se det goda i varandra är hjältar och uppmanar till meningsfulla relationer där motivet är att pusha varandra till att bli sitt bästa jag. Nätverket understryker även hur viktiga kvinnorna som har banat väg för en mer rättvis värld är och menar att det är HER:s ansvar att föra kampen vidare.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.