Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Sommaren är här, vilket innebär att det ena pridetåget avlöser det andra. Det innebär också att regnbågsflaggor poppar upp mer än vanligt. I år fyller regnbågsflaggan 30 år men var kommer den egentligen ifrån?

Inför 1978 års pridetåg i San Fransisco bad Harvey Milk en begåvad designer att utforma en inkluderande symbol som de skulle kunna använda sig av. Idén till regnbågsflaggan kom senare till designern på ett dansgolv, i en gaybar, under en LSD-tripp. Designern heter Gilbert Baker och snart frågade han sina vänner om de kunde hjälpa honom att färga och sy ihop flaggan.
— Jag behövde inte fundera länge på hur flaggan skulle vara, sa Baker senare i en intervju. En regnbågen passar oss. Den är från naturen. Det inkluderar alla — alla nyanser av sexualitet och all mångfald i samhället.

En av anledningarna till att Milk ville hitta en ny symbol var att den rosa triangeln som tidigare var den mest använda queersymbolen hade ett mörkt förflutet.
— Hitler använde den rosa triangeln under andra världskriget. Den skulle användas av homosexuella på samma sätt som Davids stjärna bars av judar. Symbolen fungerade som ett nazistiskt redskap för förtryck, skrev Baker i sina memoarer. Vi kände alla att vi behövde något som var positivt, som firade vår kärlek.

Den ursprungliga flaggan hade åtta färger istället för de sex som numera är vanligast. Alla färgerna hade även en individuell betydelse: rosa stod för sex, röd för livet, orange för helande, gul för solen, grön för naturen, turkos för magi, blått för stillhet och lila för anden/själen. Den rosa och turkosa färgen har sedan försvunnit eftersom de gjorde flaggan svårare och därmed dyrare att producera. Baker brukade ändå kalla den sex-färgade flaggan för den ”kommersiella versionen”.

Baker gick bort förra året men hans arv lever kvar, bland annat eftersom han beslutade sig för att inte ta patent på flaggan. Istället lät han HBTQ-rörelsen ta den till sina hjärtan och använda den för sina egna personliga uttryck av stolthet och mångfald.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.