Välj en sida

Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

november 2019
M T O T F L S
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Inloggningsstatus

Att olika djur engagerar sig i homosexuella aktiviteter har länge observerats av både forskare och andra människor som studerat djur. I februari hade tre lejon en orgie på ett zoo i England och i april var det två manliga gorillors tur i Rotterdam.

I samband med Pride i Nederländerna bestämde sig Amsterdam zoo för att fokusera på temat. De organiserade därför rundturer och föredrag med fokus på sexuell mångfald bland olika djurarter.
— Naturen är mycket mer varierad när det gäller sexualitet och sex än de flesta tror, förklarar Charlotte Vermeulen som är biolog på Amsterdams zoo.

De senaste åren har allt fler observerat den sexuella mångfalden. Inte sällan skapar dessa solskenshistorier rubriker. Som den homosexuella gåsen Thomas och svanen Henry som levde tillsammans i närmare 30 år. I vintras begravdes till sist Thomas bredvid sin partner och livskamrat.

Tillsammans lever även pingvinparet Dotty och Zee. Namnen till trots är de båda hanar och de bor på Bremerhaven zoo, i Bremen. Varje år bygger de ett bo tillsammans, vilket är en tydlig indikation på att de vill starta en familj ihop. 2009 slog babylyckan till när en annan pingvin avvisade sitt eget ägg. Dotty och Zee tog över och delade sedan på ansvaret för både ruvning och matning.
— Eftersom homosexuella djur inte reproducerar, kan detta beteende tyckas vara en evolutionär paradox. Men det finns redan 1500 arter av fåglar och däggdjur där homosexuella beteenden har observerats, både mellan hanar och honor. Homosexuellt och lesbiskt beteende hos djur är inte fel. Istället verkar det som att beteendet existerar bland många djurarter som en del i deras normala, artspecifika och naturliga beteende, förklarar Vermeulen.

Rundturen och föredraget på Amsterdam zoo fick ett mycket positivt mottagande.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.