Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

februari 2019
M T O T F L S
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Enligt en ny undersökning utförd av välgörenhetsorganisationen Thomson Reuters Foundation är Indien det farligaste landet för kvinnor att leva i. Human trafficking, sexuella trakasserier, våld och tvångsäktenskap är några av faktorerna som placerat det asiatiska landet högst upp på listan.  

Thomson Reuters Foundation genomförde en likadan studie för sju år sedan. Då var det Afghanistan som rankades som det farligaste landet för kvinnor att bo i. Syftet med den nya studien var att se om situationen hade förbättras, försämrats eller var densamma för kvinnorna i länderna som hamnade på topp fem år 2011. Den höga risken för sexuella övergrepp och våld ledde till att Indien klättrade upp och anses enligt välgörenhetsorganisationen vara det farligaste landet för kvinnor.

Som del av undersökningen kontaktades 548 experter inom kvinnorättsfrågor. Experterna hade bakgrund i och kännedom om både utvecklings- och industriländer och representerade fem kontinenter.

Frågeställningarna ställdes utifrån sex kategorier – hälsa, diskriminering, kulturella traditioner, sexuella trakasserier och övergrepp, våld och människohandel – och rangordnades sedan från 1–10 där siffran 1 var värst. I Indiens fall fick tre av kategorierna – sexuella trakasserier, kultur och religion samt människohandel – den lägsta siffran.

Samtidigt som strängare lagar har implementerats för att bekämpa sexuella övergrepp har det riktats hård internationell och nationell kritik mot den sittande regeringen som har anklagats för att ha brutit sitt löfte om säkerhet för kvinnor. Det har exempelvis rapporterats om flera brutala fall av våldtäkter de senaste åren.

Farligaste länderna för kvinnor enligt studien 2018:
1. Indien
2. Afghanistan
3. Syrien
4. Somalia
5. Saudiarabien
6. Pakistan
7. Kongo
8. Jemen
9. Nigeria
10. USA

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.