Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

De senaste åren har lagstiftningen i Inden stärks när det gäller sexuellt våld mot kvinnor. Samtidigt släpar systemet efter och drabbar i synnerhet kvinnor med funktionsnedsättningar. En ny rapport visar dessutom att det är en grupp där risken för sexuellt våld är särskilt hög.

Det är människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) som står bakom rapporten som konstaterar brister i hur rättsystemet behandlar kvinnorna efter ett övergrepp men också att de är mer utsatta än många andra.
— När du som funktionsnedsatt försöker ta dig från en plats till en annan måste du ofta be om hjälp. Och när du frågar om hjälp blir du mer utsatt för olämplig beröring och trakasserier, säger Nidhi Goyal som är en av medförfattarna till rapporten.

Det är särskilt vanligt bland dem som är rullstolsburna. Andra grupper drabbas på andra sätt. Nyligen våldtogs en kvinna med en psykosocial funktionsnedsättning av sju män. Precis efter våldtäkten vägrade polisen ta emot kvinnans anmälan. De ansåg att en kvinna med hennes typ av funktionsnedsättning inte var berättigad att kunna göra det. En annan rapport som HRW presenterade i november visade också att många är rädda för att rapportera övergrepp till polisen.

Lagstiftningen när det gäller sexuellt våld stärktes i Indien efter att en student brutalt våldtogs och senare avled, 2012. Däremot kvarstår många andra hinder, bland annat när det gäller möjligheten att få en rättslig prövning, vård, rådgivning och rättshjälp.
— Efter 2013 har vi starkare lagar. Därmed anser tyvärr staten att dess arbete är klart. Det är det inte. Lagstiftningen är bara det första steget, sedan kommer verkställighet som gör att lagstiftningen kan hjälpa folket, säger Meenakshi Ganguly, ansvarig för HRW:s Sydasien-avdelning.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.