Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

För fem år sedan fick Sunday Dolph Christopher, 48 år, politisk asyl i Sverige efter att ha flytt  Nigeria som regimkritiker. Nu har hans film “Fienden inuti” – en berättelse om svensk integration – blivit antagen till den prestigefyllda filmfestivalen Cannes. 
– Min första tanke när de ringde från Cannes och berättade att filmen blivit antagen var: Yes, vi lyckades!, säger Sunday och suckar en lättnadens suck.

Sunday brinner för integration och det är just det som kortfilmen “Fienden inuti” handlar om.
– Budskapet med kortfilmen är att allt är möjligt när vi bestämmer oss för något. Ibland får nya svenskar för sig att hela världen är emot dem, vilket kan försvåra integrationsprocessen. “Fienden inuti” berättar att den verkliga fienden kan vara mannen i spegeln, alltså jaget.

Filmregissörens resa började som aktivist i Nigeria där han använde kameran för att “kriga mot regeringen”, som han uttrycker det själv. Hans starka regimkritiska åsikter ledde till fängelse och tortyr.

För fem år sedan lyckades han fly landet och hamnade efter några stopp på vägen i Jönköping. Väl i Sverige möttes han av integrationssvårigheter och insåg att han skulle behöva dra sitt strå till stacken om han skulle trivas.
– Integration är ett tvåvägssystem, det handlar om att ge och få. Ibland tror nyanlända att ansvaret vilar på samhället och inte dem själva, jag håller inte med. Det finns ett system här som man måste anpassa sig efter, utan att man förlorar sin tradition. Det finns ett talessätt som beskriver detta väl: “man kan inte vara jamaican i New york”.

Förutom att regissera filmer praktiserar Sunday idag på Jönköpings-posten, föreläser om integration och har arbetat med integrationsfilmprojektet “Att spela enligt reglerna”.
– Filmprojektet gjordes av, med och för nya svenskar och berättar om svenska normer och oskrivna regler med hjälp av tio korta filmer; hur man bokar tvätt, åker buss och svarar i telefon offentligt. Jag anser att integration börjar hos individen och då är det viktigt att man är väl informerad om hur saker och ting fungerar. Jag försöker motivera nyanlända att byta tankebanor och inse att de har makten att påverka sina liv, bara de tar ansvar och lär sig hur det svenska samhället fungerar.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.