Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

I lördags inleddes politikerveckan i Järva på Spånga IP för tredje året i rad. Här möts partiledare, samhällets beslutsfattare och väljare i unika samtal för att få en djupare och förenklad förståelse om utmaningarna, möjligheterna och strategierna som Sverige står inför de kommande åren.

Under nio dagar kommer samtliga riksdagspartier samt Feministiskt Initiativ (FI) tala till Järvabor utifrån teman som jämlikhet, hälsa, integration, utbildning, arbetsmarknad, stadsmiljö och trygghet.

Först ut att hålla tal den 9 juni var Feministiskt Initiativ och kvällens ledmotiv var jämlikhet och jämställdhet.
– Feministiskt Initiativ är en demokratirörelse som med kärleken som drivkraft sätter mänskliga rättigheter högst upp på dagordningen, för att trygga allas rätt att ta plats. Framtidstro styr våra prioriteringar, inte rädsla, säger FI:s ledare Gita Nabavi.

Under lördagen var det liberalernas Jan Björklund som höll tal under tema hälsa och omsorg.
– Hotet mot vår liberala samhällsmodell här hemma kommer från tre håll: högerextremismen när det gäller den internationella öppenheten, vänsterpopulismen när det handlar om att rulla tillbaka den individuella valfriheten och också från islamismen, inte minst i våra förorter, säger han.

För att nå en så bred publik som möjligt kommer alla partiledartal översättas till arabiska, somaliska och engelska och även sändas live. Utöver den stora scenen där partiledarna håller tal anordnas även seminarier i sex olika rum med sex olika teman: teknik, musik, sport, mat, barn och kultur.

Schema under Järvaveckan, 9-17 juni 2018
Lördag 9 Juni, Feministiskt initiativ, Tema: Jämlikhet och jämställdhet
Söndag 10 Juni, Liberalerna, Tema: Hälsa och omsorg
Måndag 11 Juni, Centerpartiet, Tema: Företagande och entreprenörskap
Tisdag 12 Juni, Kristdemokraterna, Tema: Integration och migration
Onsdag 13 Juni, Miljöpartiet, Tema: Skola och utbildning
Torsdag 14 Juni, Moderaterna, Tema: Arbetsmarknad och etablering
Fredag 15 Juni, Sverigedemokraterna, Tema: Delaktighet och valdeltagande
Lördag 16 Juni, Vänsterpartiet, Tema: Bostad och stadsmiljö
Söndag 17 Juni, Socialdemokraterna, Tema: Trygghet och insatser

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.