Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

maj 2019
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Inloggningsstatus

Nyamet Steven.

Nyamet Steven har Cerebral Pares och när kriget kom till hennes stad för fyra år sedan hade de flesta redan övergett de äldre och de med funktionsnedsättningar. Då var Nyamet sju år gammal. När soldaterna började döda dem som blivit kvar insåg Nyamets mamma allvaret. Med flickan i famnen började hon springa.

Idag bor de i ett överbefolkat flyktingläger tillsammans med 7 000 andra människor. Nyamet håller sig mest i närheten av där de bor. Funktionsnedsättningar är stigmatiserade och okunskapen är stor.
— Om hon gick i skolan skulle barn skratta åt henne och mobba henne. Därför vill jag att hon ska stanna hemma, förklarar Nyamets mamma och fortsätter. Det är svårt. Jag kan inte ens flytta från lägret eller gå till ett jobb. Jag tar hand om min dotter hela tiden.

Nyamets situation är heller inte unik. Enligt Världshälsoorganisationen är cirka 15 procent av världens befolkning påverkade av funktionsnedsättningar. I Sudan är siffran förmodligen högre. 2012 uppskattade Röda Korset att det fanns runt 50 000 människor med amputeringar i landet.

2015 beslutade Sydsudan att spendera tre procent av budgeten på hälso- och sjukvård. Jämförelsevis spenderar Sverige ungefär 30 procent av budgeten (2017) på sjukvård, ekonomiskt stöd vid sjukdom, ålderdom och trygghet för utsatta familjer.

Tack vare hjälporganisationen Light of the World har Nyamet fått en gåstol. Organisationen är också på väg att bygga handikappvänliga toaletter. De kommer att utgöras av latriner med stångar att hålla sig i.

Kriget i Sudan började 1955 och pågick fram till 2005. Efter det följde en orolig fred som pågick i elva år. 2011 röstade sydsudanerna för att bilda en självständig stat. Två år senare utbröt ett inbördeskrig i det nybildade landet som har varit konfliktfyllt sedan dess. Idag är en tredjedel av  landets befolkning på flykt och mer än hälften behöver hjälp för sin överlevnad.
— De funktionsnedsatta är de mest marginaliserade, säger Sophia Mohammed som arbetar för Light for the World.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.