Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

juni 2019
M T O T F L S
« mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Inloggningsstatus

KULTURELLT

Migration huvudperson i ”Mödrars Manifest”

Under valsommaren 2014 sammanställde Konstgruppen Ful ”Europa Europa” – en föreställning om den förhärdade migrationspolitiken. Nu kommer uppföljaren med liknande tema, för att stötta, trösta och hylla de tusentals flyktingarna som fortfarande kämpar för ett liv i frihet.

läs mer

Youtube tog ner SD:s propagandafilm

För en vecka sedan publicerade SD-ägda tidningen Samtiden, propagandafilmen ”Ett folk, Ett parti – Socialdemokraternas historia”. Där anklagar de Socialdemokraterna för att vare ett rasistiskt parti. Dokumentären som publicerades på Youtube låg uppe i knappt två dygn innan den togs bort. 

läs mer

Svensk raplegend säger farväl till musiken  

En av Sveriges hiphoplegender, Ken Ring, lägger micken på hyllan. Sista albumet ”Musiken” släpps 2019, sedan ger han sig ut på en avskedsturné, meddelar han på sina sociala medier. 
– Efter mycket tankar, känslor, skratt och tårar har jag bestämt mig. Nästa album blir mitt sista i karriären, skriver han i ett Instagraminlägg. ”Musiken” kommer 2019 och det blir mitt sista album. Tack till alla som lyssnat och supportat min grej genom åren.

läs mer

Från bordell i Indien till teater i Stockholm

Indiska flickor från världens största red light district-område, Kamathipura i Mumbai, gjorde ett Stockholmsbesök i förra veckan. Tillsammans med Clowner utan Gränser skildrade de sina liv i föreställningen ”Why Why Girl”. 

Shraddha, Bhakti, Mahek, Jyoshna, Aarpita och Sanjana är mellan 10 och 15 år och har bott i ett så kallat red light district-område – prostitutionsstråk – i Indien hela livet. Flickorna, vars föräldrar öppet jobbar med prostitution, hanterar den tuffa tillvaron med lek och fantasi.

läs mer

Rasistiska organisationer kan förbjudas

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) närvaro i Almedalsveckan i Visby resulterade i misshandel och en allmänt hotfull och aggressiv stämning. Med anledning av oroligheterna lägger nu regeringen fram ett förslag om att förbjuda rasistiska organisationer. 

läs mer

Därför firar vi midsommar

23 juni firar vi midsommar – en av Sveriges viktigaste högtider. För många är det starten på en ny säsong av sommar, sol och ledighet men faktum är att det finns mer historia till högtiden än blomsterkransar, majstång och fylla. 

Midsommarafton kan spåras så långt tillbaka som till 1500-talet och firades då till minne av Johannes Döparen i Bibeln. Dagen firades 23 juni och sammanföll tillsammans med Johannes Döparens födelsedag. 

läs mer

#ingenlitenlort – om att våga göra sin röst hörd

Astrid Lindgren var känd för att engagera sig i samhällsfrågor som rörde mänskliga rättigheter. Det vill Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs uppmärksamma med utställningen #ingenlitenlort som handlar om att våga göra sin röst hörd.

– Det är valår i Sverige i år, och vi vill lyfta frågan om det demokratiska samtalet och vikten av att engagera sig, ta ställning och visa civilkurage. Med utgångspunkt i det samhällsengagemang som Astrid Lindgren visade, vill utställningen diskutera vad det innebär att göra sin röst hörd och varför det är viktigt för ett demokratiskt samhälle, säger Karin Eliasson, projektledare på Astrid Lindgrens Näs.

läs mer

While they are still there

– En dyster titel kanske – medan de fortfarande finns – men tyvärr är den sann. 

Det är en vacker sommarlördag i Mariefred och mycket folk i stan. I butiken Afriduka, som drivs av Lena Bringman, själv uppvuxen i södra Afrika, är det proppfullt. Klockan 12 ska fotografen och journalisten Andreas Karlsson hålla föredrag. Andreas bor tillsammans med sin fru, Görrel Espelund, i Sydafrika, och han inleder med att säga hur privilegierade de är. 

läs mer

Jaqueline Woodson tar emot årets Almapris

I mars stod det klart att den prisbelönta amerikanska författarinnan, Jaqueline Woodson, 55 år, var årets Almapristagare. I helgen satte hon fötterna på svensk mark och fram till prisutdelningen som ägde rum den 28 maj på Konserthuset i Stockholm, hann hon med författarsamtal, föreläsningar och skolbesök i bland annat Husby. 

läs mer