Nya priser på gränslöst!

Just nu får du 10 nummer för endast 75 kr som ny kund!

Arkiv

Kalender

juli 2018
M T O T F L S
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

VI SPONSRAR

KULTURELLT

Rasistiska organisationer kan förbjudas

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) närvaro i Almedalsveckan i Visby resulterade i misshandel och en allmänt hotfull och aggressiv stämning. Med anledning av oroligheterna lägger nu regeringen fram ett förslag om att förbjuda rasistiska organisationer. 

läs mer

Därför firar vi midsommar

23 juni firar vi midsommar – en av Sveriges viktigaste högtider. För många är det starten på en ny säsong av sommar, sol och ledighet men faktum är att det finns mer historia till högtiden än blomsterkransar, majstång och fylla. 

Midsommarafton kan spåras så långt tillbaka som till 1500-talet och firades då till minne av Johannes Döparen i Bibeln. Dagen firades 23 juni och sammanföll tillsammans med Johannes Döparens födelsedag. 

läs mer

#ingenlitenlort – om att våga göra sin röst hörd

Astrid Lindgren var känd för att engagera sig i samhällsfrågor som rörde mänskliga rättigheter. Det vill Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs uppmärksamma med utställningen #ingenlitenlort som handlar om att våga göra sin röst hörd.

– Det är valår i Sverige i år, och vi vill lyfta frågan om det demokratiska samtalet och vikten av att engagera sig, ta ställning och visa civilkurage. Med utgångspunkt i det samhällsengagemang som Astrid Lindgren visade, vill utställningen diskutera vad det innebär att göra sin röst hörd och varför det är viktigt för ett demokratiskt samhälle, säger Karin Eliasson, projektledare på Astrid Lindgrens Näs.

läs mer

While they are still there

– En dyster titel kanske – medan de fortfarande finns – men tyvärr är den sann. 

Det är en vacker sommarlördag i Mariefred och mycket folk i stan. I butiken Afriduka, som drivs av Lena Bringman, själv uppvuxen i södra Afrika, är det proppfullt. Klockan 12 ska fotografen och journalisten Andreas Karlsson hålla föredrag. Andreas bor tillsammans med sin fru, Görrel Espelund, i Sydafrika, och han inleder med att säga hur privilegierade de är. 

läs mer

Jaqueline Woodson tar emot årets Almapris

I mars stod det klart att den prisbelönta amerikanska författarinnan, Jaqueline Woodson, 55 år, var årets Almapristagare. I helgen satte hon fötterna på svensk mark och fram till prisutdelningen som ägde rum den 28 maj på Konserthuset i Stockholm, hann hon med författarsamtal, föreläsningar och skolbesök i bland annat Husby. 

läs mer

Svenska köttbullar inte så svenska

Sverige förknippas i internationella sammanhang med Abba, Zlatan Ibrahimovic, Ikea och svenska köttbullar. Men nu sprids nyheten om att en Sveriges stoltheter, de svenska köttbullarna, egentligen är från Turkiet. ”Swedish meatballs are actually based on a recipe King Charles XII brought home from Turkey in the early 18th century. Let’s stick to the facts,” skriver Twitterkontot Sweden.se den 28 april. 

läs mer

Mosaikfabrik vinner “Årets folkbildare 2018”

Integrationsprojektet Mosaikfabriken har på kort tid utvecklats från att ha varit en spännande workshop på en ungdomsgård till att idag påverka en hel stad och bidra till Göteborgs integrationsarbete. Den 12 april utnämndes arbetet till “Årets folkbildare 2018” av Västra Götalands Bildningsförbund.

läs mer