Nya priser på gränslöst!

Just nu får du 10 nummer för endast 75 kr som ny kund!

Arkiv

Kalender

april 2018
M T O T F L S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

VI SPONSRAR

KULTURELLT

”Malmö 45” – föreställning om flyktingmottagandet då och nu

I helgen spelades teaterföreställningen “Malmö 45” på Malmö Museer. Här gestaltades Andra Världskriget och dess överlevare och deras upplevelser av 1940-talets Malmö. Intressant nog skiljer sig det inte mycket från dagens flyktingars upplevelser.   
– Frågor vi bland annat ställer oss, säger Cecilia Nkolina, dramatiker, är hur har det varit att komma till Malmö tidigare? Hur är det att komma till Malmö idag? Hur lever man vidare med erfarenhet av förföljelse och flykt? Och vad har mottagandet för betydelse?

läs mer

Svenska kommuner speglas i komedifilmen “Amatörer”

I komedifilmen “Amatörer” skildras den svenska mångfalden på ett ofiltrerat sätt med den lilla fiktiva kommunen Lafors i centrum. Bruksorten är i desperat behov av en nystart och när en tysk lågpriskedja visar intresse för att öppna butik i Lafors vill makthavarna använda en kommunfilm som lockbete. Den obefintliga kulturbudgeten sätter stopp för brakprojektet och när kommunfilmen till slut visas är resultatet allt annat än glamoröst.

läs mer

Bygga Broar – konsert för människors lika värde

På lördag, den 17 mars, samlas tre körer i Hörsalen i Norrköping för att fira alla människors lika värde under konserten Bygga Broar. Charlotta Wähndahl leder integrationskören Världens kör som är med och sjunger och berättar att de är otroligt glada över att få vara med under den viktiga konserten.
– Det blir en blandning av olika människor som samlas i musikens namn. Jag känner väldigt starkt att alla är lika mycket värde, inte minst i vår kör. Därför är det extra kul att Fenixkören som bjöd in oss har valt att tematisera just det.  

läs mer

“Jag kan inte vara jamaican i New York”

För fem år sedan fick Sunday Dolph Christopher, 48 år, politisk asyl i Sverige efter att ha flytt  Nigeria som regimkritiker. Nu har hans film “Fienden inuti” – en berättelse om svensk integration – blivit antagen till den prestigefyllda filmfestivalen Cannes. 
– Min första tanke när de ringde från Cannes och berättade att filmen blivit antagen var: Yes, vi lyckades!, säger Sunday och suckar en lättnadens suck.

läs mer

Oh mamma! – om mammors roll i rappmusik

“Mamma” med Ken Ring är en av många rapplåtar där textförfattaren tar upp mammarollen. Hyllningar, kärleksförklaringar och ångestfyllda texter är återkommande ämnen inom såväl svensk som internationell hip hop-musik. Fredagen den 16 februari träffades musikjournalisterna Marimba Roney och Ametist Azordegan samt debattören Nathan Hamelberg på Kulturhuset Stadsteatern för att diskutera synen på mamman inom svensk hip hop-musik. 

läs mer

Presskonferens om kulturens fria värde

I lördags framfördes nobelpristagaren Harold Pinters föreställning “Presskonferensen” inför en öppen ridå på Sergels Torg i Stockholm – en av 23 scener som spelade den landsomfattande pjäsen samtidigt. Under 10 minuter utfrågar en journalist den nytillträdda kulturministern om sitt skräckinjagande styre och odemokratiska sätt att sköta politiken på. 

läs mer

Draw the line

Rörelser som drivs framåt med hjälp av hashtags har minskat och blivit ineffektiva – men #metoo är ett undantag. Nu vill Karin Didring och Malin Biller tillsammans med 15 serietecknare dra sitt strå till stacken genom att föreviga rörelsen med den tecknade serien “Draw the line”.

läs mer

De svenska utvandrarna som levde i slummen

Gränslöst skriver mycket om de nya svenskarna och hur samhället försöker hämma dem, men vad vet vi om svenskarna som emigrerade till Amerika förutom det som Vilhelm Moberg berättar i “Utvandrarna” och “Invandrarna”. I romanen “Swede Hallow” skriver författaren Ola Larsmo om en annorlunda sanning om de svenska utvandrarna – om hur de jagade den amerikanska drömmen från 1850 till 1900-talet men istället hamnade i fattigdom och misär. 

läs mer

Cinem Africa 2018

Den årliga filmfestivalen, Cinem Africa, som ger utrymme för högkvalitativ afrikansk och diasporafilm i Sverige firar i år 20-årsjubileum. Filmfestivalen bjuder på mångfald och ett brett urval av gripande, komiska och alldagliga berättelser ifrån Egypten, Sydafrika och Demokratiska republiken Kongo för att nämna få.

läs mer