Nya priser på gränslöst!

Just nu får du 10 nummer för endast 75 kr som ny kund!

Arkiv

Kalender

augusti 2018
M T O T F L S
« Jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

VI SPONSRAR

KVINNOKRAFT

Flyktingen som blev popstjärna

Den världskända popstjärnan M.I.A. spelade på Way Out West i helgen. Samtidigt hade dokumentären om artistens liv, ”Matangi, Maya, M.I.A.” Sverigepremiär. Filmen skildrar artistens livsresa – från tamilsk flykting till världskänd popstjärna. 

läs mer

Fatemeh Khavari – ”Jag stannar till slutet”

När hon var 15 år höll hon sitt första brandtal som nysvensk och i 17-årsåldern organiserade hon manifestationer och sittstrejker för afghanska flyktingars asylrätt. I ”Jag stannar till slutet” berättar Fatemeh Khavari om ett liv på flykt, ett ständigt hävdande om tillhörighet och en kamp om att bli accepterad. 

läs mer

Feminism inom reggaeton 

Red Bull Music & Culture belyser feminism inom den machodominerade musikgenren reggaeton. I dokumentären ”Hasta Abajo: Feminism, Sexualitet och Reggaeton” får tittaren se hur den banbrytande artisten Ivy Queen gav reggaetonälskande kvinnor en röst de kunde relatera till.   
– Kvinnor har kunnat identifiera sig med min musik, inleder Ivy Queen med att säga i dokumentären.    

läs mer

Indien – farligaste landet för kvinnor 

Enligt en ny undersökning utförd av välgörenhetsorganisationen Thomson Reuters Foundation är Indien det farligaste landet för kvinnor att leva i. Human trafficking, sexuella trakasserier, våld och tvångsäktenskap är några av faktorerna som placerat det asiatiska landet högst upp på listan.  

läs mer

Det stora könsexperimentet 

Bästsäljande författaren David Eberhard, 51, debuterar i år som sommarvärd i P1:s sommarprat och i höst publicerar han ”Det stora könsexperimentet” – en bok om hur genusfrågan i längden motarbetar jämställdhet. 

– Att skapa jämlikhet genom att låtsas som att vi är likadana kommer aldrig att lyckas. Det är i grunden en strutsstrategi. Snarare bör vi tydligt identifiera de biologiska skillnaderna och arbeta för att alla har samma förutsättningar, istället för att alla ska bli likadana.

läs mer

Feministiskt arbete i Husby uppmärksammas internationellt

Husby är ett av de första länen i Stocholm som införde en feministisk stadsplanering. Det är bostadsföretaget Svenska Bostäder som ligger bakom initiativet och nu har det även fått internationell uppmärksamhet. En delegation från Nya Zeelands regering var nämligen på besök i Husby för att lära sig mer.

läs mer

Ett steg framåt, två steg bakåt för saudiarabisk feminism

I maj tillfångatogs elva kvinnorättsaktivister i Saudiarabien. De anklagades för att ha kontaktat utländska ambassadörer och för att felaktigt ha porträtterat landet som labilt och otryggt för kvinnor.

Saudiarabien är ett av de mest ojämställda länderna i världen men det senaste året har den feministiska kampen gått framåt, bland annat med körtillstånd för kvinnor.

läs mer