Nya priser på gränslöst!

Just nu får du 10 nummer för endast 75 kr som ny kund!

Arkiv

Kalender

april 2018
M T O T F L S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

VI SPONSRAR

KVINNOKRAFT

The Wing – kvinnor i gemenskap

Kvinnoklubbar i USA kan spåras tillbaka till så tidigt som sent 1800-tal. 1930 fanns det hela 600 organiserade klubbar i New York, USA, och över 5 000 i världen. Än idag frodas slutna feministiska sällskap. Det separatistiska kvinnonätverket The Wing med bas i New York tror på idén om att samla kvinnor för att skapa gemenskap, uppmuntran och nya möjligheter.

läs mer

Maya Angelou: “I’m a woman phenomenally, phenomenal woman, that’s me”En av tidernas mest hyllade och uppmärksammade poet, författare och människorättsaktivist, Maya Angelou, hade blivit 90 år gammal den 4 april 2018. Även efter hennes bortgång, 2014, lever poetens mest kända texter kvar – nu senast som en hyllning från Google där kända artister och skådespelare citerade en av Angelous mest hyllade dikter “Still I Rise”. Gränslöst listar utdrag ur poetens mest kända verk.läs mer

Röster innanför murarna

Kvinnor i svenska fängelsen behöver få sina röster hörda, det menar författaren och filmregissören Jessica Nettelbladt. Den 8 mars publicerades hennes bok “Röster innanför murarna” – en samling av 150 inlåsta kvinnors livshistorier och tankar kring otillräcklighet, missbruk, ångest, drömmar och framtidshopp.

– Det är en grupp som får väldigt lite utrymme. Där sitter mammor, systrar, barn och partners – människor med livsöden, tankar och känslor. Jag brinner för dem som lever i utanförskap och vill lyfta röster som sällan hörs. Idén om ”Röster innanför murarna” kom när jag jobbade med filmen ”Monalisa Story” som vi också utgick ifrån under våra workshops, berättar Jessica. 

läs mer

Universal Motherhood – trygg födsel inte en självklarhet

Barnafödseln skiljer sig markant för kvinnor beroende på var i världen de befinner sig. Med hjälp av den interaktiva utställningen Universal Mother ville fotograferna i det kreativa kollektivet Anagram, tillsammans med Save the Children, lyfta kontrasterna i en sådan universell företeelse som födseln. Åskådarna får följa fem kvinnor från olika platser i världen under graviditeten och förlossningens olika faser.  

läs mer

#Wikigap – för ett mer jämställt internet

Det finns idag fyra gånger fler artiklar om män än kvinnor på Wikipedia, 80 procent av alla biografier handlar om män och 9 av 10 redaktörer på hemsidan är män. Med hjälp av det globala eventet #Wikigap vill Sveriges Utrikesdepartement (UD) minska informationsgapet mellan män och kvinnor. Under Internationella Kvinnodagen samlades därför volontärer världen över i skrivstugor för att skriva och publicera artiklar om framstående kvinnor.

läs mer

Doing Café – feministisk kokpunkt mitt i Sydkoreas patriarkat

Den 21 maj 2016 skakades Sydkoreas huvudstad Seoul av ett mord på en kvinna som slumpmässigt mördades “för att hon var kvinna”. Idag två år senare på samma gata finns där det unika feministiska caféet Doing Café. Här samlas kvinnor för att läsa böcker, lyssna till föreläsningar och delta i workshops – alla aktiviteter med tema feminism.

läs mer

Aktivister och kvinnliga jordbrukare i fokus på årets kvinnodag

Den av FN instiftade Internationella Kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år och uppmärksammar politisk och social ojämställdhet världen över. Årets tema är “Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives” och syftar till att lyfta aktivister i feministiska rörelser samt kvinnor som bor på landsbygden. 2017 kommer skrivas ner i historieböckerna som ett år då den patriarkala världsordningen “avslöjades” inför en hel värld. Beslutsfattare inom företag och institutioner tvingades ta ställning till orättvisor som kvinnor har fått utstå i åratal. Hashtagen #metoo blev dominobrickan som satte en hel värld i gungning.

läs mer

På allas läppar – mens 

Kvinnors menstruation har länge varit tabubelagt och olika kulturer och länder förhåller sig olika till den. Nu stävar man efter att minska laddningen kring ämnet – i Sverige genom att servera mensdrycker på mässor och i Indien med hjälp av en Bollywoodfilm. Designstudenter från Linnéuniversitetet serverade “mens” i menskoppar under årets möbelmässa på Stockholm furniture and light fair. Syftet med den udda montern var att väcka uppmärksamhet och minska tabun kring menstruationen som tjejer varje månad går igenom.

läs mer

Här är artisterna som spelar på Statement Festival i sommar

Förra hösten skrev Gränslöst om den banbrytande mansfria musikfestivalen Statement. I december gick festivalen ut med early-bird-tickets som sålde slut på elva minuter. Nu har det äntligen avslöjats att festivalen tar plats på Bananpiren i Göteborg 31 augusti – 1 september 2018, samt att Joy och Frida Hyvönen är några av artisterna som ska uppträda.

läs mer

HER global network 

Kvinnor i arbetslivet behöver samarbeta och stötta varandra mer. Det menar Aleksandra Avli och Sofia Kacim som år 2014 startade nätverket HER Global Network vars huvudsyfte är att uppmuntra, inspirera och föra samman kvinnor på en global nivå. Förhoppningen var att kvinnor skulle se varandra som samarbetspartners istället för rivaler. Idag finns HER i 14 städer runtom i världen och allt började i Stockholm. 

läs mer