Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

Den ideella föreningen SOS Barnbyar har tillsammans med stadsdelsnämnden i Angered och privata företag skapat ett mentorsprogram för ensamkommande nya svenskar som behöver stöd och vägledning. Mentorsprogrammet är lokaliserat i Hammarkullen i Göteborg och är den första verksamheten som föreningen startar i Sverige. 

Mentorsprogrammet fokuserar på unga ensamkommande nya svenskar som placerats i så kallade nätverkshem, vilket innebär att de placerats hos en närstående i deras nätverk.

Ungdomarna som deltar är mellan 16 och 21 år och sammankopplas med professionella mentorer som skapar en individanpassad etableringsplan. Tillsammans utvecklar barnen och vägledarna mål utifrån tre livsområden; samhällsplanering, fritid, kultur och nätverk samt utbildning och arbete.

SOS Barnbyar beskriver etableringsprocessen på följande vis: “Med etablerad menar vi rätten att kunna leva ett självständigt och självförsörjande liv, att man känner makt över sin egen framtid och har en bra förståelse för samhället som man även aktivt deltar i. Som etablerad har man även ett fungerande och gynnsamt nätverk och är proaktiv i sin egen utveckling.”

Ungdomarna får kontakt med mentorsverksamheten med hjälp av socialtjänsten i Angered. Beroende på behov pågår programmet mellan ett och två år och målet är att verksamheten ska förbereda deltagarna inför framtiden. Totalt sätt deltar 60 ungdomar samtidigt under en period.

Konsultföretaget Boston Consulting Group visar dessutom att samhället tjänar på att Barnbyar investerar i ungdomarna. För varje euro som organisationen satsar på barnen skapas hela 14 euro i vinst för samhället.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.