Nya priser på gränslöst!

90 kr - 2 Månader 490 kr/år

Kalender

mars 2019
M T O T F L S
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Inloggningsstatus

Du är inte inloggad.

I helgen spelades teaterföreställningen “Malmö 45” på Malmö Museer. Här gestaltades Andra Världskriget och dess överlevare och deras upplevelser av 1940-talets Malmö. Intressant nog skiljer sig det inte mycket från dagens flyktingars upplevelser.   
– Frågor vi bland annat ställer oss, säger Cecilia Nkolina, dramatiker, är hur har det varit att komma till Malmö tidigare? Hur är det att komma till Malmö idag? Hur lever man vidare med erfarenhet av förföljelse och flykt? Och vad har mottagandet för betydelse?

År 1945 fick judiska flyktingar slå läger i Malmös Museer och det är också här som Teater InterAkts föreställning tar plats. Dokumenterade berättelser från förintelsen, förföljelsen, flykten och Malmös flyktingmottagande blir ett med dagens flyktingar och deras historier. Det är nämligen 2000-talets flyktingar som skådespelar i “Malmö 45”.

”Allt känns främmande. Allt är annorlunda. Allt är rent. Inga murar, inga staket. Är detta på riktigt? Händer detta verkligen? Ja. Det är på riktigt.” (Utdrag ur “Malmö 45”)

Den så kallade platsspecifika vandringsföreställningen tar tittaren på en rundtur i Malmö där varje spelläge är förankrad med berättelserna i fråga. 

“Malmö 45” är en del av Teater InterAkts projekt “Brofästet – en trilogi om 70 år av ankomst och mottagande i Malmö”, skapat i samarbete mellan de konstnärliga ledarna samt tio-tolv unga vuxna asylsökande och nya svenskar. I tre föreställningar som utspelar sig under olika perioder i historien om flyktingmottagande undersöks Malmö som ankomststad.

Nästa stopp i trilogin tar oss till 1970 och arbetskraftsinvandringen. Sedan landar man hos nutidens integrationsutmaning och en av tidernas största flyktingmottagande från 2015. Vittnesmål som vuxit fram ur ungas asylprocesser i Sverige används som underlag för föreställningarna.

HÄNT I SVERIGE

SVÅRT FÖR NYANLÄNDA OCH UTRIKES FÖDDA KVINNOR ATT FÅ JOBB

Nästan hälften av dem som fick uppehålls-tillstånd i Sverige under 2015 var kvinnor; många av dem är anhöriginvandrare. De vanligaste jobben som nyanlända får är in-stegsjobb och nystartsjobb där staten står för stora delar av lönen. Bara vart fjärde av dessa jobb gick till en kvinna trots att 46 procent av dem i arbetsför ålder är kvinnor. Speciellt svårt kan det vara för arabisktalande kvinnor att komma in på den svenska arbetsmarknaden då många av dem anser att jobb som målare och maskinförare inte är för kvinnor. Dessutom är det svårt att få arabiska män att stanna hemma hos barnen.

NYANLÄNDA FLYTTAS RUNT

Tusentals nyanlända i Sverige har fått uppehållstillstånd och ska nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Att bryta upp från en plats i Sverige där man bott kanske ett år är särskilt svårt för barnen som gått i skolan och fått kamrater på den platsen. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och under september flyttade mer än 3 100 personer från Migrationsverkets boenden, men många kommuner har svårt att få fram bostäder. I Stockholm har nytillkomna bland annat placerats i övergivna äldreboenden. Just nu saknas lägenheter för 9 300 ny-anlända.

DISKRIMINERING AV SVARTA PERSONER

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har grans-kat uthyrningstjänsten Airbnb och funnit att svarta personer kan ha svårare att få hyra bo-ende via den tjänsten. 200 Airbnbvärdar i Stockholm, Göteborg och Malmö tillfrågades med hjälp av svarta personers konton om der-as boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften svarade ja. De som svarade nej fick frågan en gång till, men den här gången kom frågan från konton som tillhörde vita personer. Flera av dem som tidigare sagt nej svarade då att lägenheten var ledig.

Vid kontakt med Kaliber svarar Airbnb att diskriminering som detta är oacceptabelt och att de kommer att vidta åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.